A közelgő hidegfront enyhülést hoz a kánikulában

A tartós hőség után végre egy hidegfront hozhat enyhülést a következő napokban, amely észrevehetően csökkenti a hőmérsékletet az ország egyes részein.

Nyugat-Európa felett egy kiterjedt és stabil ciklon helyezkedik el, amelynek forgása Afrika felől hozza a kifejezetten forró levegőt hazánkba, és ez okozza a szaharai por magas koncentrációját is a légkörben. Csütörtök éjszaka egy gyenge hidegfront érkezett, de csak az északkeleti és északnyugati területeken hozott 2-3 fokos hőmérséklet-csökkenést.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint a hőségnapok után szombaton érkezik egy újabb hidegfront, amely két részre osztja az országot: nagyon meleg és kevésbé meleg területekre. A mai napra 36-37, pénteken pedig 38-39 fokos maximumok várhatók, elsősorban az ország déli részein, míg más helyeken valamivel mérsékeltebb hőmérsékleti csúcsok lesznek, csapadék nélkül. A szombati front hatására elsősorban az északi és keleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar, és véget érhet az őrült hőség, vagy legalábbis mérséklődik.

A Nyíregyháza-Pécs vonaltól északnyugatra a hőmérséklet 26-32 fok között alakul, míg délkeletre 32-34 fokos csúcsokra lehet számítani a következő időszakban. Az időjárási helyzet és a hőmérsékleti megosztottság tartósnak tűnik, a következő hét folyamán is hasonló értékek várhatók. Délkeleten a magas középhőmérséklet miatt továbbra is figyelmeztetések lesznek érvényben, bár a figyelmeztetések fokozatában változás várható.

Jelentős csapadék egyelőre nem várható, de a jelenlegi előrejelzések szerint a hónap 27-28. napja környékén érkezhet egy újabb, gyengébb hidegfront, amelyből helyenként eső is kialakulhat.