Elviselhetetlen hőség: végre egy jó hír is érkezett

Az elmúlt napokban tapasztalt száraz időjárás kedvez az aratásnak, azonban a hőség nem tesz jót az érésben lévő búzának. A HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai elemzése szerint azonban változás várható, több hullámban érkező hidegfrontok hozhatnak enyhülést.

Az elmúlt hét egyre melegebb, többnyire száraz időjárást hozott, de a korábbi csapadékos hónapoknak köszönhetően a harminc napos csapadékösszeg még mindig jelentős, 30-90 milliméter közötti pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest. Az Alföld déli és keleti részein azonban 10-40 milliméternyi csapadékhiány figyelhető meg. A talajok felszínközeli rétegei jelentősen kiszáradtak az elmúlt egy hét során.

A hőmérséklet múlt péntektől gyorsan emelkedett, szerdán az Alföldön több helyen elérte vagy meghaladta a 35 Celsius-fokot, és éjszakánként sem hűlt 15 fok alá. Ennek következtében a napi középhőmérséklet 25 és 28 fok között alakult.

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések többsége már beérett vagy a teljes éréshez közeli állapotban van, az aratás megkezdődött. A korábbi csapadék azonban nem tett jót a termésnek, a kalászosok táblái a felhőszakadások miatt megdőltek, és a nedves állományokban gombás megbetegedések is jelentkeztek.

A napraforgó- és kukoricaállományok viszont kedvező körülmények között fejlődhetnek, mivel a talaj még elegendő nedvességet tartalmaz. A napraforgó már több helyen virágzik, a kukorica pedig virágzás előtti stádiumban van, ezek a növények most igényelnék a legtöbb nedvességet optimális fejlődésükhöz.

Az előrejelzés szerint a hőhullámokat mérséklő hidegfrontok érkeznek több hullámban, amelyek esélyt adnak némi csapadékra is. A hétvégén helyenként záporok, zivatarok várhatók, hétfőn kisebb eséllyel, de keddtől ismét többfelé kell számítani csapadékra. A kánikula vasárnaptól főként a déli, délkeleti országrészben marad meg, míg a Dunántúlon és északon 26-30 fok közötti maximumok lesznek jellemzők. Éjszakánként a hőmérséklet többnyire 15-20 fok közé hűl.