Szavazatvásárlási vádak Szendrőn a választások után

Szendrőn, a Borsod megyei településen a fideszes polgármester, Szaniszló János szerint ellenfele, Dolányi János szavazatokat vásárolt a választások során. Szaniszló, aki végül megtartotta a polgármesteri széket, állítása szerint felvételeken is rögzítették a csalási kísérletet.

A Szabad Európa beszámolója szerint Szaniszló János elmondta, hogy ellenfele, a függetlenként induló Dolányi János állítólag hatmillió forintot költött szavazatok megvásárlására. Szaniszló 968 szavazattal győzött, míg Dolányi 826 voksot kapott. A harmadik jelölt jóval kevesebbet kapott, mint a kettejük.

Szaniszló szerint a választók szervezett szállítása és a pénzosztás borzolta a lakosság kedélyeit. "Nyolcezer forint volt egy szavazat, de déltől már csak hatezer meg négyezer" – idézte a polgármestert a lap, utalva arra, hogy a nap folyamán változott a "tarifa". A polgármester hozzátette, hogy harminc autóval szállították az embereket, és volt olyan jármű, amelyik huszonegyszer fordult meg egy választókörzetben.

A vádak ellenére Szaniszló hivatalosan nem tett lépéseket, annak ellenére, hogy állítása szerint felvételek is bizonyítják a csalási kísérletet. A Szabad Európa megpróbálta elérni Dolányi Jánost a vádak kapcsán, de nem kaptak választ.