Ukrajna kapja meg az összeset a világ egyik legjobb légvédelmi rendszeréből

Az Egyesült Államok nem ad el Patriot légvédelmi rendszereket és elfogó rakétákat más országoknak, amíg Ukrajnát megfelelően fel nem szerelik az orosz támadások elleni védekezéshez – számolt be a Financial Times.

Az Egyesült Államokban három forrásra hivatkozva a döntés bejelentését ma várják. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten Olaszországban kijelentette, hogy kötelezettséget vállalt további légvédelmi rendszerek Ukrajnába küldésére. Biden hangsúlyozta, hogy az amerikai rendszerekre várakozó más országoknak türelemmel kell lenniük, mivel "minden, amink van, Ukrajnába megy, amíg az igényeiket nem elégítjük ki".

Jelenleg több ország is várakozik az Egyesült Államoktól rendelt Patriot rendszerekre és elfogó rakétákra. Lengyelország, Románia és Németország olyan rendszereket rendelt, amelyek még nem érkeztek meg, míg Spanyolország elfogó rakétákat vár.

Ukrajnában jelenleg legalább négy Patriot légvédelmi rendszer van üzemben, amelyeket az Egyesült Államoktól és Németországtól kaptak. Románia pedig ma hozott döntést arról, hogy egy ilyen rendszert Ukrajnának adományoz.

A Patriot, amelyet amerikai fejlesztésűként ismerünk, jelenleg az egyik leghatékonyabb légvédelmi rendszernek számít, és elsősorban városok védelmére használják.