Ukrajna béketárgyalásokat kezdeményezne, Putyin szövetségesek után néz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke bejelentette, hogy Ukrajna kész újabb békecsúcsot szervezni, és meghívni Oroszországot is. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök Vietnamba érkezett, ahol a vietnami elnök, To Lam fogadta, és a frontvonalon nincs jelentős változás: az orosz hadsereg előrenyomulása lelassult a Donbaszban, a harkivi támadás pedig megállt.

Az ukrán vezetés nyitottságát mutatja, hogy készek újabb békeértekezletet tartani, amelyre Oroszországot is hívnák. Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke szerint a békekonferencia célja a jövőbeli béketárgyalások formulájának kidolgozása lenne. A Reuters szerint ukrán tisztviselők már megkezdték egy második békecsúcs előkészítő munkáit, amelyre egy orosz képviselőt is meghívhatnak, hogy bemutassák neki az összerakott béketervet.

A béke iránti vágyukat hangsúlyozza, hogy a harcok intenzitása csökkent, ami lehetőséget teremthet a tárgyalásokra. Az előző héten tartott svájci békekonferencián 92 ország képviseltette magát, és közös állásfoglalást fogadtak el Ukrajna területi épségének védelmében, amit Magyarország is aláírt.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, a béke helyett szövetségeseket keresve érkezett Vietnamba, ahol To Lam vietnami elnök fogadta. A látogatás során a vietnami vezető dicsérte a két ország közötti átfogó stratégiai együttműködést, amelyet még szorosabbra fűznének. Lam gratulált Putyin újraválasztásához, és méltatta országa sikereit. Putyin kiemelte, hogy Oroszország számára stratégiai prioritás a Vietnammal folytatott együttműködés fokozása, és hangsúlyozta az ASEAN-nal folytatott párbeszéd fontosságát, amelynek Vietnam meghatározó tagja. Az orosz állami hírügynökség beszámolója szerint egy orosz atomerőmű építéséről is tárgyalnak Vietnamban.

A BBC szerint Putyin a kelet-ázsiai körútjának második állomásaként érkezett Hanoiba, miután Észak-Koreában Kim Dzsongun teljes támogatásáról biztosította az Ukrajna elleni háborúban. Vietnám és Oroszország kapcsolata szoros, de a nyugati nyitás jeleként Joe Biden amerikai elnök is ellátogatott az országba, ahol „átfogó stratégiai partnerséget” és üzleti megállapodásokat kötött. Az Egyesült Államok tiltakozott Putyin hivatalos vietnámi látogatása ellen.

A fronton a helyzet viszonylag stabil maradt. Az orosz hadsereg előrenyomulása a Donbasz régióban lelassult, és a harkivi támadás is megállt, ami azt jelzi, hogy jelenleg nincsenek jelentős mozgások a harctéren.

Putyin vietnami látogatása során tovább erősítette a két ország kapcsolatát, és megállapodtak abban, hogy fokozzák együttműködésüket. Elemzők szerint Putyin a vietnami útjával, ami az észak-koreai parádés látogatását követi, demonstrálni akarja, hogy Oroszország még mindig diplomáciai támogatást élvez a régióban. Vietnam, miközben nagyra értékeli az Oroszországhoz fűződő történelmi kapcsolatait, az elmúlt években már azon is dolgozik, hogy javítsa kapcsolatait Európával és az Egyesült Államokkal.

Az Egyesült Államok hanoi nagykövetségének szóvivője a látogatás előtt arra figyelmeztetett, hogy „egyetlen ország sem adhat platformot Putyinnak az agressziós háborúja népszerűsítésére, és egyébként sem engedheti meg neki, hogy normalizálja atrocitásait”.

Putyin egy Phenjanban tett nagy horderejű látogatás után érkezett Vietnámba, ahol ő és Kim Dzsongun kölcsönös védelmi paktumot írtak alá. Elemzők szerint egy ilyen kölcsönös védelmi paktumnak közvetlen következményei is lehetnek Oroszország ukrajnai háborújára, mivel így bevonhatja Észak-Koreát általánosabban is a konfliktusba, hivatkozva az orosz városok, például Belgorod elleni ukrán támadásokra vagy az Ukrajnától elcsatolt régiókra, amiket most orosz területnek tekint.

A helyzet alakulását folyamatosan nyomon követjük, és cikkünk frissül az orosz-ukrán háború legújabb eseményeivel.