Szokatlan botrány a brit kormánypárt körül

A brit Konzervatív Pártot egy újabb botrány rázta meg, miután kiderült, hogy a szerencsejátékot felügyelő hatóság vizsgálatot indított két konzervatív jelölt ellen, akik állítólag fogadást kötöttek a választások időpontjára.

A Guardian értesülései szerint a Szerencsejáték Bizottság vizsgálatot indított Laura Saunders és férje, a Konzervatív Párt kampányigazgatója, Tony Lee ellen, akik a választások időpontjára tettek fogadást. A botrányt tovább mélyítette, hogy a múlt héten Craig Williams, Rishi Sunak parlamenti tanácsadója is hasonló cselekedet miatt került a figyelem középpontjába, miután 100 fontot tett fel a Ladbrokes fogadóirodánál a júliusi választások időpontjára, mindössze három nappal azelőtt, hogy a miniszterelnök bejelentette a választások napját.

A Szerencsejáték Bizottság arra kérte a bukmékereket, hogy szolgáltassanak információt azokról, akik a választásokra tett fogadásokkal 199 fontnál többet nyerhettek. Williams, aki a július 4-i voksoláson indul, bocsánatot kért a történtekért.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője, felszólította a konzervatívokat, hogy függesszék fel Saunders jelöltségét, hangsúlyozva, hogy ha az ő pártjában történt volna hasonló, a jelöltek már régen távoztak volna. Eközben Rishi Sunak egyik testőrét közhivatali visszaélés gyanújával tartóztatták le, ami a választások időzítésével kapcsolatos állítólagos fogadásokhoz köthető.

A Konzervatív Párt hivatalos közösségi oldalának egy tegnapi posztja, amely szerint a Munkáspártra fogadók sosem nyerhetnek, a botrányok fényében különösen ironikusnak tűnik. A posztot a kampányigazgatóról és feleségéről szóló hírek megjelenése után törölték.