Új pszichoterápiás központ a Bethesda Gyermekkórházban

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában megnyílt egy új pszichoterápiás központ és családok háza, amely a pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását hivatott elősegíteni.

A kormány 50 millió forinttal járult hozzá az intézmény létrehozásához, amelynek átadására csütörtökön került sor. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte, hogy a Bethesda Gyermekkórház több mint egy egészségügyi intézmény, hiszen a benne dolgozó közösség az egész embert látja, nem csak a betegséget.

Az államtitkár szerint a kormány további támogatást is nyújthat a kórház komplex fejlesztési terveihez, amelyek a betegségmegelőzés 21. századi kihívásaira is választ adnak. Az Egészséges Budapest Program keretében az elmúlt öt évben 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, további 100 milliárdot pedig infrastruktúra-fejlesztésre.

Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke szerint a központ új lehetőséget nyújt a mentális problémákkal küzdő gyerekeknek. Hangsúlyozta, hogy minden hetedik gyerek valamilyen mentális problémával küzd, és a "mentális pandémia" következményei beláthatatlanok lehetnek. Pászthy Bea kiemelte, hogy a gyerekek jólétének támogatása alapvetően befolyásolja egy nemzet jövőképességét.

A pszichoterápia alulfinanszírozottságára is felhívta a figyelmet, jelezve, hogy az új központ lehetőséget teremt arra, hogy a korábban szinte csak magánellátásban elérhető terápia most szélesebb kör számára hozzáférhetővé váljon.

Németh Laura, a részleg vezetője elmondta, hogy a Bethesdában 2021 elején jött létre az a pszichoterápiás részleg, amely a kognitív viselkedésterápia módszerén alapul, és ahol 8-18 év közötti gyerekek és fiatalok pszichés nehezítettségének kezelésében segítenek. A részleg országszerte fogadja a betegeket, és a beutalóköteles ellátást egyhetes intenzív vagy kéthetes ambuláns csoporttréningek keretében nyújtják.

Az új részleg és a családok háza Sávolt Karolina, 14 éves festőművész alkotásaival díszített.