Új magyar akciófilm kapott többmilliárdos támogatást

Az Aranyélet és a Köntörfalak rendezője, Dyga Zsombor készíti az új magyar akciófilmet, amely az Operation Sámán munkacímet viseli és 2025-ben kerülhet a mozikba. A produkció a Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával jön létre, és összesen közel 2,8 milliárd forint támogatást kap.

A Nemzeti Filmintézet és egy egyedi kormányhatározat révén az Operation Sámán munkacímű film 1,7 milliárd forint, illetve további 1,067 milliárd forint támogatást kapott a gyártásra. A film egy valós eseményen alapul, amely során a Magyar Honvédség több mint 500 embert, köztük majdnem 200 gyermeket mentett ki egy ostromlott városból.

A történet egy magyar orvosnőt állít a középpontba, aki a háborús városból való menekülés során a magyar katonák önfeláldozó küzdelmével fonódik össze. Az alkotók szerint a film a valós eseményeket fiktív, játékfilmes elemekkel színesíti.

A produkció stábja is impozáns: Dobos Tamás operatőr, Barsi Béla és Hack Júlia vágók, Hujber Balázs látványtervező, Donkó László jelmeztervező dolgoznak a filmen, melynek forgatása 2023 augusztusában kezdődik, és a tervek szerint 2025 őszén debütál a hazai mozikban.