A koronavírus elleni védekezés kulcsa: új kutatási eredmények

Egy friss kutatás eredményei szerint bizonyos emberek immunrendszere másképp reagál a koronavírusra, ami megmagyarázhatja, miért nem fertőződnek meg néhányan a világjárvány során.

A The Guardian beszámolója alapján korábban nem volt világos, hogy miért maradnak el a Covid-19 fertőzés tünetei egyeseknél, de az angol orvosok által publikált új tanulmány fényt deríthet erre a kérdésre. A University College London (UCL) kutatói egészséges felnőtteknek adtak be kis adag Covid-vírust, hogy megfigyeljék az immunválaszukat. Az eredményekből kiderült, hogy az orrban található speciális immunsejtek képesek a fertőzés legkorábbi szakaszában megakadályozni a vírus elterjedését.

A kutatás során 36 egészséges, korábban nem fertőződött és oltatlan felnőtt önkéntes részvételével végeztek kísérletet, akiknél orron keresztül juttattak be kis dózisú vírust. A résztvevők immunsejtjeinek aktivitását a vérben és az orrnyálkahártyában vizsgálták.

A vizsgálat során háromféle kimenetelt különböztettek meg: voltak, akik tartósan megfertőződtek, akik átmenetileg pozitív tesztet produkáltak, de nem fertőződtek meg teljesen, és voltak, akik egyáltalán nem kapták el a vírust, de az immunválasz kimutatható volt náluk. Az utóbbi két csoportnál magas volt a HLA-DQA2 nevű gén aktivitása, ami az antigénprezentáló sejtekben található és segít jelezni az immunrendszer számára a veszélyt.

Azoknál az önkénteseknél, akik csak rövid ideig voltak pozitívak, gyors immunválaszt észleltek az orrsejtekben már egy napon belül. Ezzel szemben azoknál, akiknél kialakult a teljes fertőzés, átlagosan öt nappal lassabb volt a válasz, ami lehetővé tette a vírus szervezetben való megtelepedését.

Marko Nikolić, a tanulmány egyik szerzője szerint az eredmények révén jobban megérthetjük az immunválaszok teljes skáláját, ami hozzájárulhat új kezelések és vakcinák kifejlesztéséhez, amelyek utánozzák a természetes védekező mechanizmusokat.