Biden és Trump küzdelme új fordulatot vehet?

A Fox News által közzétett legújabb közvélemény-kutatás szerint Joe Biden amerikai elnöknek okai lehetnek az optimizmusra, mivel először mértek előnyt a hivatalban lévő demokrata jelölt számára a 2024-es elnökválasztást illetően. Ugyanakkor a Politico szerint Biden rosszul teljesít a demokrata szenátorjelöltekkel szemben az egyes államokban.

A demokraták meglepően jól szerepelnek az időközi választásokon, és a legnagyobb veszélyben lévő szenátorok is megőrzik előnyüket a felsőházi többség megszerzéséhez nélkülözhetetlen államokban. Az abortuszjog kérdése többször is nyerő üzenetnek bizonyult a kampány során.

A Politico elemzése szerint azonban Biden nehézségekkel küzd, hogy felzárkózzon Donald Trump volt elnök mögé. Például Bob Casey szenátor 6 ponttal vezet republikánus ellenfelével szemben Pennsylvaniában, de Biden 2 százalékponttal van lemaradva Trump mögött ugyanebben az államban.

Wisconsinban hasonló a helyzet: Tammy Baldwin szenátor 9 százalékponttal előzi meg republikánus kihívóját, míg Biden csak 2 ponttal áll Trump előtt. Ezek az államok, amelyeket rozsdaövezeti államoknak is neveznek, elengedhetetlenek voltak Biden 2020-as győzelméhez, és ez idén is így lehet.

Neil Oxman, egy pennsylvaniai demokrata stratéga szerint a demokrata választók lelkesek a szenátusi és képviselőházi többség elnyerése miatt, de nem annyira Biden újraválasztása iránt.

Mia Ehrenberg, Biden kampányszóvivője szerint időbe és erőfeszítésbe fog kerülni, hogy elérjék azokat a választókat, akik még nem figyelik az eseményeket. A közelgő vita pedig lehetőséget kínál az elnöknek, hogy eloszlassa az életkora és egészségi állapota körüli aggodalmakat.

A Fox News legfrissebb kutatása szerint Biden 50%-48%-ban vezet Trump előtt a regisztrált választók körében, ami az első előny a demokrata elnök számára 2023 októbere óta. Ez a tendencia azonban még nem egyértelmű, mivel a RealClearPolling összesítése továbbra is Trumpot tartja az élen 0,5 százalékponttal.