Csádi lőszerraktár robbanás: Kilenc halott és több mint negyvenhat sérült

Legalább kilenc ember életét vesztette és több mint negyvenhatan sérültek meg, amikor egy katonai bázison felrobbant egy lőszerraktár Csádban. A tragédia kedden történt, és a halálos áldozatok száma még emelkedhet a súlyos sérülések miatt.

A csádi egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a robbanás következtében a halálos áldozatok száma tovább nőhet, mivel sokan súlyosan megsérültek. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a detonációk annyira erőteljesek voltak, hogy az éjszakai eget is megvilágították, és a kiégett lövedékek a közeli házakba is berepültek, ahol a lakosok rémülten kerestek fedezéket.

A szerencsétlenség másnapján, szerda reggel Mahamat Idriss Deby csádi elnök a helyszínre látogatott, és ott roncsolt autókat, valamint a földből kicsavart fémdarabokat talált a robbanás által okozott kráter körül. Az államfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.

A magyar kormány tervei szerint Magyarország kétszáz fős katonai missziót indítana Csádba, de egyelőre nem dőlt el, hogy a misszió előkészítésében részt vevő Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár után megvalósul-e a kiküldetés. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a csádi katonai misszió pontos menetrendje még nem áll rendelkezésre, de a kormány célja, hogy létrejöjjön a misszió.

Januárban derült fény arra, hogy Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, Szalay-Bobrovniczky Kristóf kabinetjében dolgozott titokban ennek a missziónak az előkészítésén.

A 24.hu értesülései szerint a honvédség egyik 140 személyes Airbusa három napig követhetetlen volt a civil repüléskövető oldalakon, miután átrepült a Szahara felett. A Honvédelmi Minisztérium többszöri megkeresés ellenére sem adott tájékoztatást arról, hogy az említett repülőgép Csádba repült-e az akció során.