Tornádó és ítéletidő Moszkva környékén

Csütörtökön Moszkva és környéke ítéletidőnek volt kitéve, amely során viharos széllökésekkel kísért felhőszakadás és tornádók pusztítottak, legalább két ember életét követelve és 18 további személyt súlyosan megsebesítve.

Az egyik áldozatot egy kidőlt fa, a másikat egy leomló állványzat ölte meg. Három sérült állapota vált súlyossá. Egy villamoson utazó két személyt egy leszakadt fémlemez sebesített meg, ami betörte a jármű ablakát, ezért az érintett villamosvonalon felfüggesztették a közlekedést. A moszkvai parkokat is ideiglenesen lezárták a polgármesteri hivatal utasítására.

Pjotr Birjukov, a város polgármester-helyettese szerint több mint 700 fa dőlt ki, több mint 300 gépkocsi rongálódott meg, és egyes területeket az esővíz elárasztott. Moszkvában egy óra alatt 22 milliméter eső hullott, ami az átlagos havi csapadékmennyiség harmadát teszi ki.

A Fobosz meteorológiai intézet jelentése szerint a vihar, amely a 12 fokozatú Beaufort-skálán mérve tízes erősségű volt, 90 kilométer/óra sebességű széllökéseket generált. Ilyen erősségű szél gyökerestől tépheti ki a fákat, és a tengeren akár 7-10 méter magas hullámokat is korbácsolhat fel.

Isztra és Lobnya településeken tornádót észleltek. A moszkvai régióban a vihar következtében mintegy 200 fa dőlt ki, és több mint 20 autó sérült meg. A vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott a természeti csapás.

Az előrejelzések szerint a csütörtök esti órákban további heves felhőszakadások, zivatarok, helyenként jégeső és viharos széllökések várhatók.