Tönköly vagy törköly? Nagy hiba csúszott az agrárminiszter kommunikációjába

Az agrárminisztérium és Nagy István agrárminiszter kommunikációjában vicces hiba csúszott, amikor a törkölypálinkát tönkölypálinkának nevezték egy díjátadón és a miniszter Facebook-oldalán is. A pálinka hungarikumként van számontartva, így különösen fontos lenne a pontos megnevezés, különösen egy olyan eseményen, mint az Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny.

A Telex szerint a miniszter a következőket mondta: „A 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint nemzeti italunk hitelének és ismertségének erősítéséhez” – ez a szöveg jelent meg a minisztérium közleményében és Nagy István Facebook-oldalán is.

A tönköly valójában egy búzafajta, amely a reformtáplálkozásban válik egyre népszerűbbé, és bár gabonából is lehet alkoholt készíteni, azt nem pálinkának hívják. A helyes kifejezés a törkölypálinka lenne, amelyet kipréselt szőlőszemek erjesztett levéből főznek.

Az eseményről készült fotókon helyesen szerepel a törköly megnevezés, azonban a közleményben konzekvensen a tönköly kifejezést használták.

Az idei versenyen a Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája nyerte el a "Magyarország legjobb pálinkája" címet. Összesen 341 nevezés érkezett, amelyek közül 286 részesült elismerésben, 29 arany, 146 ezüst és 91 tétel bronz minősítést kapott.