Húsz éven át fizetést kapott feladat nélkül, most beperelte munkáltatóját

Egy francia nő, Laurence Van Wassenhove beperelte az Orange telekommunikációs vállalatot, mert állítása szerint húsz éven át nem kapott semmilyen feladatot, csak a fizetését, ami száműzetettség érzését keltette benne.

Laurence Van Wassenhove, aki HR-asszisztens képesítéssel rendelkezik, 1993-ban kezdett el dolgozni a France-Télécomnál, amelyet később az Orange vásárolt fel. Egészségügyi problémái miatt, melyek közé epilepszia és hemiplégia is tartozik, titkárnői pozíciót kapott. Van Wassenhove-nak egy autista gyermeke is van, és emiatt anyagi nehézségekkel küzdött, többször fenyegették kilakoltatással.

Az Orange 2000-ben történt felvásárlása után Van Wassenhove a cégnél maradt, majd 2002-ben áthelyezését kérte egy másik régióba. Két évvel később azonban a cég arra a következtetésre jutott, hogy nem tud neki megfelelő munkakört biztosítani, és először készenléti állapotba helyezték, majd betegszabadságra küldték, végül nyugdíjba vonulásra biztatták, de ő továbbra is szeretett volna dolgozni.

Van Wassenhove éveken át kapta a fizetését, de semmilyen feladatot nem bíztak rá, ami depresszióhoz vezetett nála. Úgy érezte, a munkáltatója szerette volna, ha ő mond fel. 2015-ben panaszt tett a helyzete miatt a kormánynál és a diszkrimináció elleni küzdelem főhatóságánál, de a helyzetén nem sikerült javítani.

David Nabet-Martin, a nő ügyvédje szerint a munkahely a fogyatékkal élő emberek számára az elismerést és a társas kapcsolatokat jelenti, és meg van győződve arról, hogy ügyfelét a kitaszítottság érzése döntötte depresszióba.

Az Orange vállalat álláspontja szerint mindent megtettek, hogy megfelelő feltételeket biztosítsanak Van Wassenhove számára, és egy tervet is kidolgoztak a munkába való visszatérésére, de az nem valósulhatott meg, mivel Van Wassenhove rendszeresen betegszabadságon volt.