A világ legrégebbi fehérborát találták meg Spanyolországban

Egy dél-spanyolországi sírkamrában talált urna rejtette a világ legrégebbi fehérborát, amely több mint 2000 éves és még mindig fogyasztható állapotban van.

A különleges leletet egy Carmo nyugati nekropoliszában található római sírkamrában fedezték fel, amely a mai andalúziai Carmona város területén helyezkedik el. A Cordobai Egyetem kutatói, José Rafael Ruiz Arrebola professzor vezetésével, elemezték az urna tartalmát és megállapították, hogy a vöröses árnyalatú folyadék valójában fehérbor, ezzel pedig a világtörténelem legkorábbi feljegyzett fehérborának minősül.

A bor egy zárt, érintetlen sírban található temetkezési urnában került elő, amely hat holttestet rejtett. Az urnában talált folyadékban egy férfi elszenesedett csontjai voltak, míg egy másik urnában, amely egy elhamvasztott nő mellett helyezkedett el, borostyán ékszerek, egy üveg parfüm és selyemszövet maradványai kerültek elő.

A kutatók már a vizsgálatok megkezdése előtt is sejtették, hogy bor lehet az urnában talált elszíneződött folyadék. A gyanút kémiai elemzések igazolták, amelyek során a pH-értéket, az ásványi sókat és egyéb vegyületeket vizsgálták, valamint összehasonlították a mai Montilla-Moriles, Jerez és Sanlúcar borvidékek borainak hasonló ásványi só összetételével. Az eredmények végül megerősítették, hogy a folyadék valóban fehérbor.

A kutatás során a legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a több mint 2000 éves bor még mindig iható, és a kutatók szerint „a legkevésbé sem mérgező”.