Titkosszolgálati módszerekkel ellenőrzik a gyermekvédelemben dolgozók „kifogástalan életvitelét”

A gyermekvédelemben dolgozók magánéletét mostantól egy kvázi-titkosszolgálat fogja ellenőrizni, ami komoly aggodalmakat vált ki az érintettek körében. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint ezek az intézkedések túlmutatnak a szakmai tartalmon, és csak a dolgozók vegzálására alkalmasak.

A gyermekvédelmi törvény újabb módosítása, amely a választások másnapján került megszavazásra, tartalmazza azt a rendelkezést, hogy a gyermekvédelemben dolgozók magánéletét egy kvázi-titkosszolgálat fogja ellenőrizni. Köves Ferenc kérdéseket fogalmazott meg a gyermekvédelmi dolgozók nevében, például arra vonatkozóan, hogy mi történik, ha a dolgozók magánéleti szokásai nem egyeznek meg a jelentésekkel.

A gyermekvédelmi dolgozók magánéletének ellenőrzését a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) végzi, amelynek feladata többek között az, hogy ellenőrizze, a dolgozók által megadott információk valóságtartalmát. A törvény mellékleteként nyilvánosan elérhető kérdőív részletezi, hogy milyen adatokat kell megadniuk a dolgozóknak, beleértve a lakóhelyüket, értéktárgyaikat, szórakozási szokásaikat, hobbijaikat és esetleges káros szenvedélyeiket.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az NVSZ mint rendőri szerv nem alkalmas a gyermekvédelemben dolgozók munkaköri kötelezettségeinek ellenőrzésére. Remport Ádám, a TASZ magánszféraprogramjának szakértője szerint az intézkedés mélyen beavatkozik az emberek magánéletébe, és kérdéses, hogy képes-e pozitív eredményeket elérni. A szomszédok megkérdezése és a környezettanulmány készítése szerinte a nemzetbiztonsági szerveknél végzett ellenőrzésre hasonlít.

Egy fővárosi gyermekotthon dolgozója a Szabad Európának elmondta, hogy a belső ellenőrzéstől értesítést kaptak a vizsgálat elindításának kezdeményezésére. Az ellenőrzés során akár a dolgozók lakására is kijöhetnek, és beszélhetnek a szomszédokkal. A tervezett ellenőrzések során fél év alatt 15 ezer embert terveznek átvilágítani.

Köves Ferenc a Népszavának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a kérdőív nem rendelkezik szakmai tartalommal, és csak a dolgozók vegzálására alkalmas. Több dolgozó jelezte, hogy készülnek az engedetlenségre, és nyilvánosság elé kívánják tárni a gyermekvédelem és a munkakörülmények javításához szükséges valódi megoldásokat.

A gyermekvédelmi dolgozóknál azt is ellenőrizni fogják, mióta élnek együtt a párjukkal, milyen hobbijaik vannak, és milyen szórakozóhelyekre járnak. A gyerekotthonok vezetőinek átvilágítását a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a Belügyminisztérium végzi el, egy kormányhatározat 1,7 milliárd forintot utalt ki erre a célra, amiből körülbelül 1,4 milliárd forint a bérekre megy.

A gyermekvédelmi dolgozók átvilágításának részleteit a legújabb gyermekvédelmi törvénycsomag rögzíti, amit a kormány képviselői idén áprilisban nyújtottak be a parlamentnek, és júniusban fogadta el az Országgyűlés. A gyermekvédelmi szakdolgozóknak ez alapján nyilatkozniuk kell a kifogástalan életvitelükről.

A kifogástalan életvitel évente legfeljebb egyszer ellenőrizhető, soron kívüli ellenőrzésre csak alapos ok esetén kerülhet sor. Az adatlap több olyan kérdést is tartalmaz, ami első olvasásra magánügynek tűnik, például a párkapcsolati állapot, szabadidős tevékenységek, és a rendszeresen látogatott szórakozóhelyek.

Sziklai Tamás jogász, a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnökségi tagja szerint nem ördögtől való a gondolat, hogy a pszichológiai alkalmasság mellett a kifogástalan életvitel is alkalmazási feltétel legyen a gyermekvédelmi szakemberek esetében, de a kifogástalan életvitel megítélése nagyon szubjektív lesz, és lényegében a munkáltatótól fog függeni.

A gyermekvédelemre ráirányult a figyelem, miután kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, K. Endre kényszerítette az otthon lakóit, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásaikat. A történtek ráirányították a figyelmet a gyermekvédelem egész rendszerét érintő hiányosságokra, és a kormány válasza a jogszabályok szigorítása lett.