Szlovénia meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon is

Szlovénia további hat hónappal, december 21-ig meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határon.

Szerdán Bostjan Poklukar belügyminiszter bejelentette, hogy a rendelet a hivatalos közlönyben való kihirdetését követő napon lép hatályba. A miniszter szerint az utóbbi időben új fenyegetések jelentek meg, amelyek komoly hatással vannak a közrendre és a közbiztonságra mind Szlovéniában, mind az Európai Unióban, és ezek a közel-keleti konfliktusból, valamint az Irán és Izrael közötti feszültség eszkalálódásából erednek.

Poklukar megjegyezte, hogy a közel-keleti biztonsági helyzet csak rosszabb lett az utóbbi időben, és figyelmeztetett az ukrajnai háborúval kapcsolatos biztonsági kockázatokra is. Emellett rámutatott, hogy Szlovénia az elmúlt hónapokban több kibertámadás célpontja volt.

A belügyminiszter továbbá felhívta a figyelmet a németországi labdarúgó Európa-bajnoksággal, a közelgő párizsi olimpiai játékokkal és az illegális migrációval kapcsolatos lehetséges biztonsági kockázatokra. Kiemelte, hogy Szlovénia készen áll arra, hogy közös határőrizetet indítson a horvát és az olasz rendőrökkel, és hogy a vegyes járőrök alternatívái lehetnek az ideiglenes belső schengeni határellenőrzésnek.

A határellenőrzést továbbra is úgy fogják végezni, hogy azok ne legyenek negatív hatással az utazókra, a gazdaságra és a határ menti lakosságra. Szlovénia tavaly október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzést, miután Róma ugyanilyen intézkedést jelentett be a saját szlovén határszakaszán, és ezeket a két ország azóta többször meghosszabbította. A mostani hosszabbításról még májusban tájékoztatott a szlovén belügyminiszter, és azt is közölte, hogy a döntésről tájékoztatta horvát és magyar kollégáját, valamint az Európai Bizottságot is.

Az A-csoport harmadik fordulójának programja

Vasárnap

  • 21.00 Skócia–Magyarország
  • 21.00 Svájc–Németország

(Borítókép: Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közzétette a válogatottak friss rangsorát, amelyen Magyarország egy helyet rontott és jelenleg 27. helyen áll, Anglia pedig csak az ötödik pozícióban van. Az első helyet továbbra is őrzi a 2022-es világbajnok Argentína, A dél-amerikai csapatot Franciaország és Belgium követi. A negyedik és ötödik helyen csere történt: Brazília feljebb, míg Anglia lejjebb csúszott. Utóbbi azért is érdekes, mert 2024 februárjában még a harmadik pozícióban volt, négy hónappal később már kettő hellyel hátrébb.  

🇦🇷🇫🇷🇧🇪🇧🇷🏴🇵🇹🇳🇱🇪🇸🇭🇷🇮🇹
The latest #FIFARanking! 📈 — FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) June 20, 2024

A labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében a horvát válogatott csalódást keltő teljesítményt nyújtott, miután a második meccsén is pontvesztéssel zárta a találkozót. Horvátország–Albánia mérkőzés 2–2-es döntetlennel ért véget, ami jelentősen csökkentette a horvát csapat továbbjutási esélyeit. A horvátok első meccsükön súlyos vereséget szenvedtek az egyik legnagyobb favoritnak tartott Spanyolországtól, így a csoportkör után valószínűleg hazautazhatnak. A horvát válogatott kulcsjátékosa, Luka Modric, aki a 2018-as világbajnokságon a döntőig vezette csapatát, egy interjú során felháborodott egy kérdésen és kisétált az interjúról. Az eset rávilágított a horvát csapat belső feszültségeire és a generációváltás szükségességére.

Labdarúgó-Európa-bajnokság, 2024, csoportkör, 2. forduló:

B csoport

  • Horvátország–Albánia 2–2 (Kramaric 74., Gjasula 76. – öngól, illetve Laci 11., Gjasula 95.)

Az állás: 1. Spanyolország 3 pont/1 mérkőzés (3–0), 2. Olaszország 3/1 (2–1), 3. Albánia 1/2 (3–4), 4. Horvátország 1/2 (2–5)

A csoport

  • Németország–Magyarország 2–0 (Musiala 22., Gündogan 67.)
  • Skócia–Svájc 1–1(McTominay 13., illetve Shaqiri 26.)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!