Az év eddigi legmelegebb napja, de változás közeleg

Szerdán az év eddigi legmelegebb napját éltük meg, ahol a hőmérsékletek széles körben meghaladták a 30 Celsius-fokot, délkeleten pedig 34-35 fokot is mértek. Tiszaalpáron volt a legmelegebb, itt a hőmérő higanyszála 37 fokot mutatott. Ez a magas érték azonban nem jelentett új országos napi melegrekordot, mivel az továbbra is 37,3 fokon áll.

Azok számára, akik már várnak egy kis hűsítő változást, van némi megnyugtató hír: egy hidegfront közeledik az ország felé, amelynek következtében átmeneti lehűlés várható. Ez különösen az északkeleti és északnyugati területeken élők számára hozhat érezhető, több fokos hűlést a szerdaihoz képest. A hét hátralevő részében további mérséklődésre lehet számítani, sok szaharai por érkezik, és eső is várható.

Jelentősen megnő a szaharai por koncentrációja a levegőben a csütörtöktől szombatig tartó időszak alatt. A por megnövekedett koncentrációja hatással lehet a napsütésre, és a kánikulát is kicsit visszafoghatja, bár nem túl nagy mértékben. A friss előrejelzések szerint pénteken érjük el a hőhullám csúcspontját, amikor az ország déli, délnyugati tájain a maximum hőmérséklet 38-39 fok is lehet, ami veszélyezteti az 1917-ben mért, 38,2 fokos napi melegrekordot.

Szombaton a megérkező hidegfront fogja várhatóan kisöpörni a szaharai port a légkörből. Szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat, ami saras esőt eredményezhet. Ezen a napon azonban délkeleten még mindig 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.