Szerbia kiadhatja a fehérorosz ellenzéki aktivistát Fehéroroszországnak

Egy szerbiai bíróság döntése értelmében kiadható Fehéroroszországnak az a fehérorosz aktivista, aki fontos szerepet töltött be a diktátor, Aljakszandr Lukasenka ellenállásában részt vevő sportolók szövetségének létrehozásában. Jogvédők és száműzetésben élő fehérorosz politikai vezetők szerint a döntés hosszú börtönbüntetéshez és kirakatperhez vezethet Andrej Gnjot számára, akit az Interpol minszki kérésre kiadott elfogatóparancsa alapján tartóztattak le, és jelenleg Belgrádban van házi őrizetben.

Gnjot a Guardiannek nyilatkozva kijelentette, hogy a szerb bíróság döntése "fájdalmas halálba" küldi, és családját, rokonait, barátait "végtelen gyászá" változtathatja. A 41 éves reklámfilm-rendező és ellenzéki aktivista korábban nem volt ismert a nyilvánosság előtt, de három fehérorosz sportoló megerősítette, hogy Gnjot segített nekik a Lukasenka elleni tiltakozó sportolói hálózat, az SOS BY létrehozásában 2020-ban.

A Lukasenka rezsimje által 2020-ban leverett nagyszabású tiltakozások óta több kirakatper is indult újságírók és aktivisták ellen, a fehérorosz börtönökben pedig gyakoriak a kínzások és a rossz bánásmód. Jelena Leuchanka kosárlabdázó, Gnjot barátja szerint több mint 2000 sportoló és a sporthoz kapcsolódó ember írta alá a Lukasenka rezsim elleni tiltakozásukat kifejező levelüket, és Gnjot nagyon támogató volt az üzenetek és videók elkészítésében.

Aljakszandra Heraszimenia úszó, aki 2012-ben Londonban két olimpiai ezüstérmet nyert, azt mondta, hogy Gnjot segített neki a 2020-as videoüzenetek rögzítésében. Heraszimeniát később "az országimázs megrongálásával" vádolták meg, és távollétében 12 év börtönbüntetésre ítélték. Gnjot szerint, ha Heraszimeniát, az egyesületük tagját, 12 év börtönre ítélték, akkor ő maga akár 20 vagy 25 évre is számíthat.

Az aktivista 2021-ben hagyta el Fehéroroszországot és Thaiföldön talált új otthonra. Tavaly augusztusban Szerbiában tartózkodott egy reklámfilm forgatása kapcsán, amikor a repülőtéren letartóztatták, és bírósági meghallgatásra vitték, ahol közölték vele, hogy pénzügyi bűncselekmények miatt Interpol-parancs van érvényben ellene. Gnjot valószínűleg nem látta át, hogy Szerbia milyen elvtelen hintapolitikát folytat Aleksandar Vučić vezetésével, aki az EU-hoz való csatlakozásra törekszik, miközben baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Fehéroroszországgal, még Ukrajna 2022-es teljes körű megszállása után is.

Gnjot fellebbez a döntés ellen a szerbiai legfelsőbb bíróságon. Ha ez nem jár sikerrel, a szerb igazságügy-miniszteré lesz a végső döntés a kiadatásról. Védekezésében már azt is próbálta felhasználni, hogy a belarusz tüntetéssorozatok dokumentálásával ő újságírói munkát végzett.