Szaharai por, forróság és extrém UV-B sugárzás vár ránk, kiadták a figyelmeztetést

Csütörtökön napos időre számíthatunk, a hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, több vármegyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Pénteken az UV-B sugárzás extrém értékekre emelkedik, több helyen másod- és harmadfokú figyelmeztetést is kiadtak.

Csütörtökön túlnyomóan napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, valamint kisebb koncentrációban szaharai por is észlelhető lesz az égen. Csapadék nem valószínű, az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, a Zemplén térségében viharos körüli lökések is előfordulhatnak a reggeli órákban. Egy gyenge hidegfront hatására a meleg csütörtökön minimálisan mérséklődik, majd pénteken ismét fokozódik a hőség.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, az északkeleti és északnyugati tájakon lesznek a 30 fok alatti értékek. A HungaroMet előrejelzése szerint pénteken Bács-Kiskun vármegyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adták ki, mivel ott a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat. Továbbá Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala vármegyékben másodfokú (narancs) figyelmeztetést, míg Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest vármegyékben elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a magas középhőmérséklet miatt, amely pénteken 25 fok felett alakulhat.

A nagy meleg és az extrém UV-B sugárzás megterhelheti a szervezetet

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra hívja fel a figyelmet, hogy a hőség és az extrém UV-B sugárzás miatt több folyadékot, elsősorban vizet kell fogyasztani, és a déli órákban kerülni kell a tűző napot. Árnyékos, légkondicionált helyiségek felkeresése, napvédő krémek használata, valamint sapka vagy kalap viselése ajánlott.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, a vízparton tartózkodóknak pedig javasolt, hogy hűtsék le magukat a vízbe menetel előtt. Fontos, hogy a gyermekeket és háziállatokat ne hagyják a parkoló autókban, mivel a járművek utasterében életveszélyes hőmérséklet alakulhat ki.

Pénteken még nagyobb hőségre és extrém UV-B sugárzásra kell felkészülni. A minimum hőmérséklet 13 és 22, a maximum pedig 30 és 38 fok között várható, a déli tájakon magasabb értékekkel. Az ország nagyobb területén - az északi, északkeleti megyék kivételével - 27, délen 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás extrém értékei miatt több településen másod- és harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, és a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és megfelelő védekezést alkalmazzanak a leégés ellen.

A Belügyminisztérium a HungaroMet előrejelzése alapján vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot. Csizi Péter, a tárca szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint az intézkedés kötelezővé teszi a szociális intézmények számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A hajléktalanellátó rendszer jelenleg 78 százalékban kihasznált, így 790 szabad férőhely áll rendelkezésre országszerte. A szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, és felhívják a hajléktalanok figyelmét a hűtött helyiségek felkeresésének fontosságára.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.