Somogyi Zoltán: Magyar Péter politikai üzenete abból állt, hogy ő egy jó fideszes

Mi áll Magyar Péter politikai sikerének a hátterében, és milyen kihívásokkal néz szembe a Fidesz? Somogyi Zoltán szociológus az Index műsorában válaszolt ezekre a kérdésekre.

Somogyi Zoltán szerint a választók egy része már elege van a kormányoldalból és a hagyományos ellenzékből is, és ezt érzékelte jól Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke a politikai rendszerrel szembeni kritikája mellett a magánéletét is ügyesen használta fel a kampány során, ami a választók körében népszerű volt. Somogyi kiemelte, hogy Magyar Péter azzal is szavazókat tudott megnyerni, hogy a jó fideszes képét sugározta, miközben a többi ellenzéki szereplő nem tartotta fontosnak a Budapesten kívüli területeken való kampányolást.

A szociológus szerint a Tisza Párt jövőbeli sikeréhez pártépítésre és váratlan politikai lépésekre lesz szükség. A Momentumot illetően Somogyi úgy véli, stratégiai hibát követtek el azzal, hogy a választók érdeklődésétől eltérő kampányt folytattak, de az elért eredmények alapján még van ok a bizakodásra. A Demokratikus Koalíció helyzetét sem látja reménytelennek, hiszen a baloldal rendelkezik még elegendő infrastruktúrával a felálláshoz és újraszerveződéshez.

A kormányoldalnak is új stratégiát kell kidolgoznia az ellenzéken belüli átrendeződések miatt, és nemzetközi szinten is kihívásokkal kell szembenéznie, mivel Orbán Viktor tervei nem úgy alakultak, ahogy azt előre gondolta. Somogyi szerint a miniszterelnök stratégiája, hogy a Fideszt kivezeti az Európai Néppártból és egy erősödő radikális jobboldalhoz csatlakozik, nem vált be, így most az Egyesült Államokban reménykedhet.