Sokba kerülhet még a tréfálkozás, ismét eljárást indított Sebestyén Balázsék miatt a Médiatanács

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hatósági eljárást indított a Rádió 1 Balázsék műsorával kapcsolatban.

A Médiatanács ülésén napirendre került a Rádió 1 Balázsék május 13-i epizódja, amelyben műtéti beavatkozásokkal kapcsolatos obszcén tréfálkozások hangzottak el. A műsor III. korhatári kategóriába sorolása ellenére a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott tartalmat közvetített. Egy hallgatói bejelentés nyomán a Médiatanács hatósági eljárást indított a Radio Plus Kft.-vel szemben, hogy kiderítse, megsértették-e a klasszifikációs rendelkezéseket.

A Médiatanács a Petőfi rádión május 14-én közzétett Egy nap egy év című zeneszámot is vizsgálta, de itt nem találtak jogsértést, mivel a dal megfelelt a médiaszolgáltató által választott korhatári kategóriának.

Két bejelentő szerint egy autós portál TV2-n sugárzott reklámja túl rövid és túl hangos volt, azonban a Médiatanács vizsgálata szerint a reklám megfelelt az érzékelhetőségi határértékeknek, és a hangereje sem haladta meg az egyéb médiatartalmak átlagos hangosságát, illetve a még tolerálható 3 decibeles határértéken belül maradt.

A Házasság első látásra című műsor több részével kapcsolatban is érkeztek bejelentések a TV2-höz, melyek szerint az egyik férfi szereplő megjegyzései megalázóak voltak a női nem számára, és rossz példát mutattak a fiatalabb generációnak. A Médiatanács azonban ebben az esetben sem talált jogsértést, megállapítva, hogy az elhangzott vélemények nem hirdették a női nem másodrendűségét, és nem valósították meg sem az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó törvényi rendelkezés sérelmét, sem a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását.