Sarka Kata férje és egy KDNP-s beszállító is jelentős támogatást kapott a Szerencsejáték Zrt.-től

Az állami Szerencsejáték Zrt. leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. közel nettó 665 millió forintnyi támogatást osztott szét, melynek majdnem fele két ismeretlenül csengő nevű, nemrég alapított vállalkozáshoz került.

A Szerencsejáték Zrt. által májusban odaítélt összegből a nettó 280 millió forintot – nem ismert arányban – Bessenyei István milliárdos vállalkozó két cége, az Inani Production Kft. és az Inani Football Production Kft. kapta, melyek a szponzorpénzek május 8-i odaítélésekor mindössze 11, illetve 1,5 hónapja léteztek. Feltételezések szerint Sarka Kata férjének filmgyártó és produkciós cégei talán a Puskás Ferencről készülő filmsorozatra kaphattak állami támogatást, hiszen az Inani Production Kft. korábban már nyert támogatást a Nemzeti Filmintézettől a sorozat forgatókönyv-fejlesztésére, és a film készítése is elindulhatott.

Bessenyei István korábban több kormányzati körökben is megfordult, és több üzleti vállalkozásban is részt vett, többek között Sarka Katával kötött házasságot, és egy bulvárportált is működtet. Ezen kívül résztulajdonosa a Valton-Sec biztonsági cégnek is, amely gyakran kap állami megbízásokat. Bessenyei másik cége, a Netrise Hungary Kft. korábban 40 millió forintos támogatást kapott a Szerencsejáték Zrt.-től, és ő maga 11 évig járhatott MSZP-s belépővel a Parlamentbe, 2017-ben a kormányfő lánya, Orbán Ráhel köreiben tűnt fel, később pedig Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata üzleteiben vett részt.

A Symphonic Concert Management Kft., mely Havasi Balázs zongoraművész többségi tulajdonában áll, szintén jelentős, 120 millió forintos támogatást kapott májusban. A vállalkozás korábban is többször részesült a Szerencsejáték Zrt. és más állami szervezetek támogatásaiban, és 2022-ben, valamint 2021-ben is 150-150 millió forintos támogatást nyert.

A harmadik legmagasabb összeget, 80 millió forintot a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kapta, amely az egykor Orbán Viktort és Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körből kinőtt civil szervezet. A Polgárok Házát is fenntartó alapítványt tavaly és 2019-ben is támogatta az állami szerencsejátékcég, de korábban bőven kaptak pénzt a Fidesz pártalapítványától is.

A májusi lista szerint 50 millió forint jutott az Immerzív Művészet Nonprofit Kft.-nek, amely Fábics Natália, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatójának vállalkozása. Néhány milliót kaptak még különböző, sport- illetve horgász szövetségek. A lista végén szerepel 5–5 millió forintos szponzorációs szerződéssel a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a GML Productions Kft. is – utóbbi cég sem először szerepel a kifizetési listán.