A Magyar Péter által készített felvételekről tartott sajtótájékoztató

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatót tartott Magyar Péter által készített felvételekkel kapcsolatban. Ez a második sajtótájékoztató, amit az ügyészség tartott a felvételek nyilvánosságra kerülése óta. Magyar Péter, a Tisza Párt képviselője, először márciusban tanúként került kihallgatásra, és három nyilatkozatot tett a Völner-Schadl üggyel kapcsolatban. Az Ügyészség cáfolta az esetleges bizonyítékok visszatartásának vagy manipulálásának lehetőségét, és megerősítette, hogy dr. Polt Péter vezeti és felügyeli Magyarország Ügyészségét. Az iroda jelenleg is elemzi a felvételeken elhangzott és Magyar Péter tanúvallomása során tett összes állítást.

A felvétel a Völner-Schadl korrupciós botrányhoz kapcsolódik, amelyben felmerült Rogán Antal csapatának beavatkozása a nyomozati aktákba. Az Ügyészség eljárást kezdeményezett, és tanúként hallgatta meg Varga Juditot és Gulyás Gergelyt. Az ügyben Rogán Antalra és Nagy Ádámra is utalások történtek. Varga Judit említette, hogy házassága Magyarral romlott, miután állítólag zsarolta őt a felvétellel. A Fidesz párt politikai kínos helyzetbe került, amikor Magyar Péter próbálta felhívni a figyelmet a Schadl-ügyre. Információk is napvilágot láttak Varga Judit és Magyar Péter házassági problémáiról.

A Budapesti Főügyészség nem tudta kivizsgálni, hogy Schadl Rogán embere-e. A nyomozás során kiderült, hogy Schadl kapcsolatban állt Rogánnal, Rogán emberei eltávolították az ügyészségi dokumentumok részeit, és Völner 2021 tavaszán értesült arról, hogy Schadlt megfigyelik. Semmilyen kormánytag vagy hivatalos személy nem tudott az ügyről, így nem történt mulasztás a jelentésben. A felvett beszélgetés fő állítása szerint Rogán csapata beavatkozott az ügyészségi dokumentumokba, de az ügyész szerint ez fizikailag és jogilag lehetetlen. Varga Juditot tanúként hallgatták ki a felvétel nyilvánosságra kerülése után. A felvételen az is szóba került, hogy Völnernek abba kell hagynia a találkozókat Schadllal, aki állítólag pénzt akart adni az államtitkárnak. A kormány válasza nem foglalkozott a felvetett kérdésekkel. Rogán a vádakat alaptalannak nevezte.

A nyomozást két Facebook-bejegyzés alapján indították. Az ügyészség széles körű nyomozást folytatott, kilenc tanút hallgatott meg, köztük Rogán Antalt is, és 17 000 oldalnyi dokumentumot állított elő.

Az ügyészség szerint a hangfelvétel tárgyi tévedésekkel van tele, amelyek kizárják, hogy nyomozati iratokból szerezték azokat. Fürcht Pál főügyész elmondta, hogy Varga Juditot is kihallgatták, aki azt vallotta, nem tudott a nyomozásról, és férje, Magyar Péter rendkívüli módon érdeklődött a közélet iránt, és folyamatosan próbált vele pletykákat visszamondatni. A nyomozóiroda végül arra jutott, hogy a nagy terjedelmű iratrengeteg manipulálását lehetetlen lett volna, még belső segítséggel is megtenni.

Az ügyészség megszüntette a Magyar Péter-féle hangfelvétel miatt elrendelt nyomozást, és az erről szóló csaknem ötvenoldalas határozatot közzétették. A nyomozás során kiderült, hogy Völner Pál viselkedése megváltozott, miután 2021. november 2-án este a Karmelitában járt, és másnap rendelték el vele szemben a rejtett figyelést. A tanúvallomások szerint nem zárható ki, hogy Völner Pált valaki figyelmeztette a folyamatban lévő eljárásról. Rogán Antal tanúvallomásában azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy Völner Pállal szemben bármilyen eljárás vagy megfigyelés folyamatban van, így őt ilyenről értelemszerűen nem is tájékoztathatta. Gulyás Gergely tanúvallomása alátámasztotta, hogy a miniszterhelyettesekkel gyakran késő estig tartó munka előfordulhat.

Schadl György a Telexnek nyilatkozva kifejtette, hogy furcsának találja, hogy „szökési kísérletre” hivatkozva tartották fenn letartóztatását, mivel már egy hónappal korábban megvette a repülőjegyet, és nem állt szándékában elszökni. Schadl hangsúlyozta, hogy sem Völner Pálnak, sem másnak nem adott vesztegetési pénzt, és a nyomozati iratokból is az derül ki, hogy a befektetett pénzét részben visszakapta legális gazdasági ügyletként. Az ügyészség szerint Schadl viselkedése nem változott meg jelentősen, miután találkozott Völner Pállal, és a repülőjegyének korábbi megvásárlása miatt szökési szándéka kizárható.

Az előzmények

Magyar Péter március végén hozott nyilvánosságra egy magánbeszélgetésről készült hangfelvételt, amit volt házastársával, Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel folytatott. Ebben Varga szájából elhangzik az, hogy az ügyészégen belül a legfőbb ügyész nem ura a helyzetnek.

Az ügyészség erre akkor úgy reagált, „helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”.

Miután kihallgatták, Magyar arról beszélt, az ügyészségtől nem kapott választ arra, hogy milyen nyomozati lépéseket kívánnak tenni, de véleménye szerint nem tehetnek mást, mint hogy tanúként behívnak kormánytagokat, és a miniszterelnököt is meghallgatják. Azóta Varga Juditot és Gulyás Gergelyt is meghallgatták.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség alapos vizsgálatot követően megszüntette a hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást, mivel megállapították, hogy a Völner–Schadl-ügy iratait nem manipulálták, és Varga Judit csupán „pletykákat osztott meg a férjével”. Varga az ügyészségen letagadta a hangfelvételen elhangzott mondatait, és kijelentette, hogy „fogalmam sincs” arról, mit jelent az az állítása, hogy Rogánék kihúzatták magukat az ügy irataiból. Az ügyészség szerint a hangfelvétel alátámasztja Varga állítását, mivel a beszélgetés során a tényszerű kijelentések többsége Magyar Pétertől származik. Az ügyészség határozatában kiemelte, hogy a hangfelvétel egyetlen olyan kijelentést sem tartalmaz, amely arra utalna, hogy mely személy mikor és konkrétan milyen bűncselekmény elkövetésére utaló vagy azt bizonyító tartalmat törölt (töröltetett) jogellenesen a Schadl–Völner-ügy irataiból. Az ügyészség szerint életszerűtlen, hogy valamelyik kormánytag tájékoztatta volna Völnert, hogy titkos megfigyelés folyik ellene. Az ügyészség a szakértő véleménye alapján arra jutott, hogy Magyar nem az eredeti felvételt adta át, hanem egy arról készített hanganyagot, így nem lehet megállapítani, hogy manipulált-e. A szakértő az ügyészségnek átadott felvételen vágásra, konvertálásra utaló jelet nem talált.

Az ügyészség nyomozása során felmerült, hogy a hangfelvételen elhangzottak mennyi különféle bűncselekménynek a gyanúját felvetették, de a nyomozás nem tért ki mindenre ezek közül. A nyomozás lezárása után is maradtak még nyitott, megválaszolatlan, de legalábbis nyugtalanító kérdések. Az ügyészség szerint 2021 tavaszáig Völner képbe sem került, később észlelték csak Schadl és Völner “szoros kapcsolatát”, de ekkor még semmi nem utalt bűncselekményre. Az ügyészség szerint ekkoriban sem a Schadlt ekkor már régóta figyelő-lehallgató Nemzeti Védelmi Szolgálat, sem más nem figyelmeztette Völnert. Azonban nem zárható ki, hogy a figyelmeztetés nem is 2021 tavaszán történt, ahogy a hangfelvételen utalnak rá, hanem később. Fürcht Pál főügyész a sajtótájékoztatón azt is mondta, önmagában az a bűncselekmény, ha valaki azért figyelmezteti Völnert, hogy ő elkerüljön egy esetleges büntetőeljárást. Az ügyészség nyomozása során azonban Fürcht állítása szerint Völner figyelmét senki nem hívta fel arra, hogy nyomozás zajlik ellene. A nyomozási adatok azonban arra utaltak, hogy ha korábban valaki szólt is Völner Pálnak, tanácsát a volt államtitkár nem fogadta el, hiszen nem szüntette meg kapcsolatát Schadl-lel. Az ügyészség nyomozást megszüntető határozatában idézik Varga Judit tanúvallomását, amelyben a volt miniszter ezt mondta a kihúzásokról: “Fogalmam sincs. A férjem ezeket nekem mindig felolvasta, én pedig kérdezz-felelek formájában ráhagytam ezeket. (…) Irányított beszélgetést művelt a férjem. Pletykákat, hallomásokat próbált felolvasni, előolvasni nekem. (…) Nincs tudomásom ilyenről. Fizikai képtelenségnek tartom, hogy bárki manipulált volna ezeket az iratokat.”. Az ügyészség szerint a hangfelvétel alátámasztja Varga állítását, mivel a beszélgetés során a tényszerű kijelentések többsége Magyar Pétertől származik.