Putyin fenyegető üzenetet küldött Dél-Koreának és módosíthatja az orosz nukleáris doktrínát

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetéseket fogalmazott meg Dél-Korea felé, hangsúlyozva, hogy hibás lépés lenne Ukrajnának fegyvereket szállítani, és utalást tett arra is, hogy Észak-Korea felfegyverzését sem zárja ki, beleértve a precíziós fegyverek szállítását is. Emellett szóba került az orosz nukleáris doktrína esetleges módosítása is.

Vlagyimir Putyin a vietnami látogatása során nyilatkozott, amikor is kijelentette, hogy Dél-Korea számára "nagy hiba" lenne, ha fegyvereket szállítana Ukrajnának. Ez a megjegyzés azután hangzott el, hogy Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy átfogó stratégiai megállapodást írt alá, amely a kölcsönös védelem elvét is magában foglalja.

A dél-koreai kormány az említett megállapodást "abszurdnak" nevezte, ami után felmerült a fegyverszállítások lehetősége. Putyin azonban fenyegető hangnemben szólt: "Ami a halálos fegyverek szállítását illeti az ukrajnai háborús övezetbe, az nagyon nagy hiba lenne. Remélem, hogy ez nem fog megtörténni. Ha pedig mégis megtörténik, akkor mi is megfelelő döntéseket fogunk hozni, amelyek valószínűleg nem fognak tetszeni Dél-Korea jelenlegi vezetésének" – mondta az orosz elnök.

Putyin szerint az Észak-Koreával kötött szerződés nem jelent veszélyt Dél-Koreára, mivel csak agresszió esetén lépne életbe a kölcsönös védelmi záradék. "Dél-Koreának, a Koreai Köztársaságnak nincs miért aggódnia, mert az általunk aláírt szerződés értelmében katonai segítségünk csak akkor merül fel, ha valamelyik aláíró fél ellen agresszió történik. Tudomásom szerint a Koreai Köztársaság nem tervez agressziót a Koreai Népi Demokratikus Köztasaság ellen" – tette hozzá.

Az orosz államfő továbbá kijelentette, hogy fenntartja a jogot arra, hogy fegyvereket szállítson a világ más régióiba, beleértve Észak-Koreát is. "Azt mondtam, többek között Phenjanban is, hogy fenntartjuk a jogot arra, hogy fegyvereket szállítsunk a világ más régióiba. Figyelembe véve a (Észak-Koreával) kötött megállapodásainkat, ezt sem zárom ki" – hangsúlyozta Putyin.

Az orosz elnök a nukleáris doktrína módosításának lehetőségével is fenyegetőzött, amit a nyugati stratégiában észlelt változásokkal indokolt, miszerint csökkentették a nukleáris fegyver bevetésének "küszöbét". Putyin szerint Oroszországnak egyelőre nincs szüksége nukleáris fegyver preventív bevetésére, de a doktrína módosítása mégis napirenden van.

Putyin nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva precíziós fegyverekkel lássa el Phenjant, és azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy illegitim szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben.

Az orosz elnök korábban már utalt arra, hogy a Nyugattal ellenséges országoknak szállítanának fegyvereket, különösen miután az Egyesült Államok és Németország is engedélyezte, hogy Ukrajna az általuk szállított fegyvereket orosz területek ellen használja, bár ez a lehetőség csak Harkiv megye közvetlen közelére korlátozódik.

Észak-Korea állítólag már hónapok óta lőszert és rakétákat szállít Oroszországnak, amit mindkét ország tagad. Ukrajna viszont állítja, hogy észak-koreai rakétákat is bevetettek már ukrán városok ellen. Az orosz elnök a NATO-t is megvádolta, hogy Oroszország számára biztonsági fenyegetést hoz létre Ázsiában, és hangsúlyozta, hogy Dél-Korea "nagy hibát követne el", ha fegyvert szállítana Kijevnek, amire Moszkva válaszlépéseket fog tenni.

Putyin vietnami látogatásán kifejtette, hogy Ukrajna érdekelt a harcok folytatásában, mert nem akarnak választásokat tartani. "A tárgyalásokat a csapataink kivonásához kötik, ami a kijevi rezsim álma, ezért minden jel szerint ezek sohasem fognak megtörténni, mert a kijevi rezsim nem akarja feladni a hatalmat, és nem akar rendes választásokat tartani, az ukrán alkotmánynak megfelelően" – mondta Putyin. Hozzátette, hogy a Nyugat a jövő év első felében le fogja cserélni a szerinte lejárt mandátumú Volodimir Zelenszkijt, miután a népszerűtlen döntéseket „ráaggatja”.

Putyin azt is megjegyezte, akár holnap meg lehetne kezdeni a tárgyalásokat, de Moszkva a terepen kialakult aktuális helyzetből fog kiindulni, vagyis nem hajlandó kivonni csapatait a megszállt területekről. Márpedig Ukrajna számára minimumfeltétel az orosz csapatok teljes kivonása a nemzetközileg elismert ukrán területekről.

Putyin kijelentette azt is, hogy az orosz fegyveres erőknek nem célja Harkiv megközelítése, és szerinte a Nyugat nem mond le arról a tervéről, hogy „stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra. "Oroszország számára ez az államisága végét jelenti (...) Ez az orosz állam ezeréves történetének végét jelenti. Azt hiszem, ez mindenki számára világos. És akkor felmerül a kérdés: miért kellene félnünk? Nem jobb, ha elmegyünk a végéig? Ez elemi formai logika" – fenyegetőzött az orosz elnök, aki azt is elmondta, Oroszország fontolóra veszi nukleáris doktrínájának megváltoztatását.