Budapest Pride: A pártok álláspontjai és részvétele

Szombaton rendezik meg a Budapest Pride-ot, amelyen több párt is képviselteti magát, de néhányan nem válaszoltak a részvétellel kapcsolatos megkeresésre. A felvonulás a Podmaniczky utcából indul, és a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz érkezik, ahol többek között Karafiáth Orsolya, az idei Pride házigazdája fog beszédet mondani.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet többek között a rasszizmusra, lakhatási válságra, ökológiai krízisre, demokráciába vetett hit válságára, valamint a homofóbia, transzfóbia és szexizmus problémáira.

Karácsony Gergely főpolgármester megerősítette részvételét, bár beszédet nem fog tartani. A Városházán már a Pride-hónap elején kikerült a szivárványos zászló. Vitézy Dávid egyesületéből Gál József és Merker Dávid képviselőjelöltek vettek részt a Pride ünnepélyes megnyitóján. A Momentum saját kamionnal érkezik, és a párt képviselői, elnökségi tagjai, polgármesterei és képviselői is jelen lesznek. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt is részt vesz, tematikus szivárványos nyakkendős kétfarkú kutyával hívják követőiket a felvonulásra.

A Párbeszéd-Zöldek több politikussal képviselteti magát, és a párt társelnökei, Szabó Rebeka és Barabás Richárd aláírták a Budapest Pride LMBTQ-személyek jogi és társadalmi egyenlőségét elősegítő nyilatkozatát. A felvonuláson az említett társelnökök mellett ott lesz Szabó Tímea és a választások után a pártból kilépő Tordai Bence is, aki továbbra is a párt frakcióvezetője. A Demokratikus Koalíció is részt vesz, Sebián-Petrovszki László képviselő vezetésével.

A Mi Hazánk ellentüntetést tervezett, de nem kaptak területfoglalási engedélyt a rendőrségtől, és szerintük a kormány „letérdelt a homoszexuális lobbi előtt”. A Jobbik-Konzervatívok nem vesz részt az eseményen, és álláspontjuk szerint a magyar társadalom többségét nem érdekli mások szexuális élete.

A Fidesz, a Tisza Párt és az MSZP nem válaszoltak a megkeresésre, hogy részt vesznek-e az idei Pride-on. David Pressman amerikai nagykövet szerint több ország fejezte ki aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ-törvények miatt, és erről egy nyilatkozatot is kiadtak. A szombati Pride alatt rendkívüli kánikula várható, ezért a szervezők a közkutakat is bejelölték a rendezvény honlapján található térképen. A korábbi években alkalmanként közel 35 ezren vonultak fel, és az idei felvonulás után after party is lesz aznap este a Budapest Parkban.