Pokorni Zoltán már nem tartja fontosnak a turul-szobor ügyét

Pokorni Zoltán, a XII. kerület leköszönő polgármestere úgy véli, hogy a turul-szobor eltávolításának kérdése nem tartozik a legfontosabb várospolitikai problémák közé.

Pokorni szerint a turul-szobor eltávolítása felesleges lenne, és elismeri, hogy bár korábban hosszú viták övezték a szobrot, az utóbbi időben a politikai indulatok elcsendesedtek, és békés lett a viszony a kerületben. A kerület leendő vezetője, Kovács Gergely azonban jelezte, hogy szeretné eltávolíttatni a szobrot, mivel véleménye szerint nem alkalmas a világháborús áldozatok emlékművének szerepére, és kijelentette, hogy "Nem fog ott maradni a Turul-szobor. Nagyon sok embert bánt." Kovács hozzátette, hogy a kerületben tevékenykedtek a "leggázosabb nyilasok", akik a szobor közelében működtették a központjukat, és ilyen előzmények után a szoborra nácik nevét írták a felállításakor.

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László, Kovács Gergely kijelentése után azonnal reagált, kijelentve, hogy nem fogják hagyni a turul-szobor eltávolítását, és minden eszközzel megvédik a magyarság jelképét. Toroczkai a Tiktokon posztolt egy videót, amelyben figyelmezteti Kovácsot, hogy "Ne viccelődjön a Turullal, mert az a magyarság szimbóluma. Ha viccelődik vele, úgy jár, mint az SZDSZ (?), mert vannak még magyarok Budapesten is, akik meg fogják védeni a szobrot." A videó végén a Betyársereget is bevágta, amely a párt fővárosi listájának 2,83 százalékot, polgármester-jelöltjüknek pedig 3,93 százalékot eredményezett a kerületben.

A XII. kerületi turul-szobor 2005-ös felállítása óta viták kereszttüzében áll, mivel eredetileg a II. világháborús áldozatok emlékműveként állították fel, de nyilasok neve is felkerült rá, amelyeket azonban évekkel ezelőtt eltávolítottak. Pokorni Zoltán három évvel ezelőtt a turul-szoborról szólva azt mondta, hogy a turul összetett szimbólum, amely az egyik honfoglaló törzs jelképe volt, és a millennium idején vált széles körben elterjedtté, mint a magyar királyság és a magyar szupremácia jelképe. Hozzátette, hogy a turul-szobor története nem mentes a sötét foltoktól, hiszen a nyilasok is használták, de úgy véli, hogy a szimbólum tisztítható és többet jelent, mint a múlt sötét időszakai. Pokorni szerint polgármesterként az ő feladata volt a konfliktusok csillapítása a turullal kapcsolatos két szélsőség között.

A XII. kerületi nyilas rémtettekről és arról, hogy ott, a mészárlások közvetlen közelében ma egy kardot markoló turul-szobor emlékeztet az ép ésszel felfoghatatlan bűnökre, a 444 korábban dokumentumfilmet készített, amely egyesek számára felkavaró lehet.