Plambir és Miranda, a belugák kimenekítése Harkivból

Egy bálnapárt, Plambirt és Mirandát sikeresen kimentettek a Harkivban található delfináriumból, és egy spanyolországi akváriumba szállították őket, ahol biztonságban lehetnek az orosz légitámadások elől.

A New York Times beszámolója szerint a szakértők egy rendkívül bonyolult mentési folyamat során szabadították ki a belugákat az ostromlott városból. A 15 éves hím, Plambir és a 14 éves nőstény, Miranda éppen időben került evakuálásra, mielőtt a helyzet még veszélyesebbé vált volna számukra. Az állatoknak a sarkvidéki hideg vizekhez szokott testfelépítésük miatt különösen fontos a megfelelő hőmérsékletű környezet, amit a megrongálódott elektromos hálózat és a szükséges generátorok használata nehezített Harkivban. Az etetésük is problémás volt, ráadásul a közelben felrobbanó bombák is zavarták őket.

A mentés során Plambir és Miranda egy 36 órás, több mint 3 ezer kilométeres utat tett meg. A harkivi létesítményből nem csak őket, hanem néhány fókát és delfint is evakuáltak, azonban a delfinárium továbbra is működik. Annak ellenére, hogy a légiriadók naponta akár 16 órán át is eltarthatnak, még mindig tartanak delfinbemutatókat. Emellett a légitámadásokat átélt delfinek egy korábbi helyszíni riportunkban bemutatott módon nyugtatják a traumatizált katonákat is.