Oczella Eszter: Nem vakítja el a szerelem

Oczella Eszter szerint nem kell vaknak lennünk a párkapcsolatban, és észrevehetünk más vonzó embereket a társunkon kívül.

Az RTL Reggeli műsorában Oczella Eszter beszélt arról, hogy párjával, Baronits Gáborral töltött spanyolországi nyaralásuk során is meg tudták őrizni baráti viszonyukat, ami lehetővé tette számukra, hogy kényelmesen érezzék magukat egymás társaságában. Oczella elmondása szerint a nyaralások során nem érzik feszélyezve magukat, és úgy vannak ott, mint egy szerelmespár, de közben baráti a viszonyuk.

A beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy zavarná-e Oczellát, ha a vőlegénye más nőket nézne meg, amire ő azt válaszolta, hogy a nyaraláson éppen ő vette észre, mennyire jóképűek a spanyol férfiak. Oczella úgy véli, hogy nincs gond azzal, ha valaki párkapcsolatban is észrevesz vonzó embereket, és nem kell önmagunkból kivetkőznünk, hogy senkit ne lássunk szépnek vagy jóképűnek a párunkon kívül.

Oczella és Baronits március óta jegyben járnak, és jövő nyárra tervezik az esküvőjüket, bár a helyszín és a pontos időpont még nem ismert. A spanyolországi nyaralás során talán még az ibériai hiúzok is szóba kerülhettek, amelyek a kihalás széléről tértek vissza, és mára a világ egyik legnagyobb természetvédelmi sikerének számítanak. Az ibériai hiúzok (Lynx pardinus) populációja az ezredfordulón majdnem eltűnt, de a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) adatai szerint mára több mint 2000 példány él szabadon Spanyolország és Portugália néptelen vidékein. Az IUCN csütörtökön sorolta át az ibériai hiúzt a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába, ami jelzi a faj állományának jelentős növekedését. Az ibériai hiúzokat gyakran a világ legritkább macskaféléjeként emlegetik, és jellegzetes megjelenésükkel, sárga szemükkel és rövid barna farkukkal a spanyol táj egyik különleges állata.

A fajmegőrzési munka eredményeként az ibériai hiúz példányszáma bő két évtized alatt megtízszereződött: míg 2001-ben csupán 62 ivarérett példányt tartottak számon, 2022-ben már 648-at, a fiatal példányokkal együtt mára kétezer körülire nőhetett a számuk. Jelenleg 14 olyan helyszín van, ahol stabil, újratermelődő a hiúzok száma, ebből egy portugál, tizenhárom spanyol területen. Francisco Javier Salcedo Ortiz, a hiúzprojekt koordinátora szerint ez egy macskafaj egyedszámánál valaha elért legnagyobb feljavulás, de még nincs vége a munkának, több észak- és közép-spanyolországi helyszínre is vissza akarják telepíteni a hiúzt. A fejlődés imponáló: 2005-ben még csak 449, manapság már 3320 négyzetkilométeren járkálnak a macskafajta egyedei. Az 1960-tól fennálló veszélyek mellett a házimacskáról átterjedni képes járványok is veszélyeztethetik az erőfeszítéseket, valamint az orvvadászat is fenyegeti a hiúzokat.