Letartóztatták Czeglédi Gergőt, Óbuda alpolgármesterét

Letartóztatták Czeglédi Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét, és egy önkormányzati cég vezetőjét, akiket korrupciós ügyben érintettként vettek őrizetbe.

A 24.hu információi szerint kedden került sor az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügyben érintett személyek őrizetbe vételére. Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette, hogy a nyomozási bíró elrendelte az alpolgármester egyhónapos letartóztatását, akit minősített hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak, valamint az önkormányzati cégvezető letartóztatását is, akit ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítanak.

Az ügyben jelenleg tíz gyanúsított van, és a Központi Nyomozó Főügyészség több helyszínen, köztük az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében is kutatást és lefoglalást hajtott végre. A volt III. kerületi alpolgármester és egy önkormányzati cég vezetője is gyanúsítottként került kihallgatásra.

A gyanúsítás szerint egy reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetője több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy hivatali helyzetét felhasználva segítse a reklámberendezésekkel kapcsolatos engedélyek és hozzájárulások megszerzését. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében fiktív szerződéseket kötöttek, amelyek alapján a szolgáltatásokat valójában nem teljesítették. Az óbudai önkormányzat szerdán közölte, hogy az ügyről nincs több információjuk, és állításuk szerint az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések jogszabálynak megfelelőek és valós teljesítésen alapulnak, kizárva a fiktivitást.

A nyomozó ügyészség öt emberrel szemben közölte a “vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása” bűntettének gyanúját. Az alpolgármester ebben a bűncselekményben tettesként, míg a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként vettek részt. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe, és az ellenzéki vezetésű önkormányzat álláspontja szerint hivatali dolgozót nem érint a nyomozás.

Kedden újabb akcióra került sor, amely során a Központi Nyomozó Főügyészség összehangolt nyomozási cselekményeket hajtott végre, és több helyszínen – köztük a III. kerületi önkormányzatnál – zajlottak eljárási cselekmények. Az akcióban 40 hivatalos személy vesz részt, a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik ebben.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője egy másik ügy kapcsán is nyilatkozott, amelyben büntetőeljárás indult annak a rabnak az ügyében, akinek egy hónappal ezelőtt roncsolódott a karja Budapesten, a Venyige utcai börtön mosodájában. A Fővárosi Nyomozó Főügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendelt el nyomozást az ügyben, eddig azonban senkit sem hallgattak még ki gyanúsítottként.