Teljesen elvesztette a valóságérzetét Netanjahu?

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilvánosan bírálta Joe Biden amerikai elnök kormányát, annak ellenére, hogy tanácsadói és miniszterei ellenezték ezt a lépést - jelentette a Times of Israel.

A Times of Israel szerint a 13-as és 12-es csatornák információi alapján Netanjahu keddi videónyilatkozatában azzal vádolta Washingtont, hogy visszatartja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat. A találkozón, ahol a videónyilatkozatot megelőzően döntés született, Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és más tisztviselők is részt vettek.

Ron Dermer, aki korábban már megvitatta a kritika ötletét Netanjahuval, arra kérte a miniszterelnököt, hogy várjon a nyilvános kritikával, amíg ő és Hanegbi csütörtökön találkoznak amerikai tisztviselőkkel a Fehér Házban. Joáv Gallant védelmi miniszter és Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke is ellenezte a nyilvános konfrontációt, mivel úgy vélték, hogy ez a Hamász és a Hezbollah terrorcsoportoknak kedvezne.

Egy meg nem nevezett magas rangú izraeli tisztviselő szerint Netanjahu a tanácsadók és miniszterek véleménye ellenére hozta meg döntését. A Haaretz napilap szerint amerikai tisztviselők "hálátlansággal" vádolták Netanjahut, és tagadták, hogy a bombaszállítmányon kívül bármit is visszatartanának, azt is csak azért, mert a nagy robbanófejjel felszerelt fegyverek bevetését a sűrűn lakott Rafah térségében Joe Biden nem támogatja.