Korlátoznák a bevándorlók készpénzfelhasználását

Egy javaslat szerint a Németországban tartózkodó migránsok havi készpénzfelhasználását 50 euróban határoznák meg.

Hessen és Alsó-Szászország terjesztette elő a határozattervezetet a miniszterelnökök konferenciáján, amely szerint a bevándorlók legfeljebb havi 50 eurót kaphatnának készpénzben. A tervezet indoklása szerint Németországban a készpénzmentes fizetési lehetőségek széles körben elterjedtek, így a fizetési kártyával minden szükséges áru kifizethető lenne.

A Welt cikke alapján Boris Rhein, Hessen tartományi miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy a készpénzfizetési limitet 50 euróban határoznák meg. Azonban a zöldpárti tartományok egy része még fenntartásokkal kezeli a javaslatot, mivel néhányan túl alacsonynak tartják az összeget.

A fizetési kártya bevezetését országos szinten ősszel tervezik, bár egyes tartományokban már használatban van, más helyeken még nem. A készpénzfelhasználás maximalizált összegében nincs egységes álláspont, csupán Tübingen kerületeiben van meghatározva, ahol több lépcsőben 50 és 204 euró között változik a levásárolható összeg.

A bevándorlók számára kifejlesztett bevásárlói kártya célja, hogy megakadályozza az embercsempészeknek és a külföldön élő rokonoknak, barátoknak történő pénzátutalásokat.