Jogerősen négy év börtönt kapott a gimnazista lány

Jogerősen is négy év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a mezőkövesdi középiskolába járó emődi tinilányt, aki vécépapírt tömött az újszülött gyermeke szájába, majd átdobta a szomszédba.

A lány 2022 márciusában egy közösségi oldalon ismerkedett meg egy 20 éves férfival, akitől teherbe esett; a férfi ezután megszakította a kapcsolatot vele. Terhességét titkolta és orvoshoz sem járt. 2023 februárjában otthonában szülte meg egészséges kislányát, majd miután elvágta a köldökzsinórt, WC-papírt tömött az újszülött szájába és átdobta a szomszédos, lakatlan ingatlanra. A szülei a vérfoltokat észlelve értesítették a mentőszolgálatot, a lányt kórházba szállították, ahol megállapították a szülés tényét. A csecsemőt késő este találták meg a rendőrök, de a gondos orvosi ellátás ellenére meghalt. A lány a kihallgatása során azt állította, hogy nem kapott megfelelő tájékoztatást a fogamzásgátlásról és eleinte nem is tudatosult benne a terhesség. Amikor rájött, tagadta és titkolta azt. Elmondása szerint önkívületi állapotban volt, amikor a cselekedetét elkövette. A táblabíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így az jogerős lett.

A Szivárvány Óvoda igazgatójával szemben nem állapítottak meg vétkességet a fegyelmi vizsgálat során - közölte az újbudai önkormányzat. Március elején egy pedagógiai asszisztens ellen indult nyomozás szexuális kényszerítés gyanúja miatt, akit egy ismeretlen személy jelentett fel. Az óvoda vezetése tájékoztatta a szülőket és intézkedett arról, hogy az érintett dolgozó ne léphessen be az óvoda területére. A képviselő-testület korábban felfüggesztette az igazgatót, de a Fegyelmi Tanács vizsgálata után, amelybe a szülőket és az óvoda munkatársait is bevonták, arra a következtetésre jutottak, hogy az igazgató nem követett el mulasztást. Így a képviselő-testület zárt ülés keretében elfogadta a Fegyelmi Tanács határozatát, és az igazgató visszatérhetett pozíciójába.