Navracsics Tibor: Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.

Navracsics Tibor beszámolt arról, hogy az év elején indult országjárása során a vármegyeszékhelyeket érintve kívánja feltérképezni a magyar közigazgatás jelenlegi állapotát. A lemaradó térségek felzárkóztatását kiemelten fontos feladatnak nevezte, amelynek első lépése a lemaradás okainak feltárása. Példaként hozta fel a Dél-Dunántúl 1990 óta tartó válságát, Pécs csökkenő kisugárzását, valamint az ottani kistelepüléseket sújtó elöregedést és elvándorlást.

A miniszter kiemelte, hogy Veszprém, az országjárás jelenlegi állomása, európai összehasonlításban is az élhető városok közé sorolható. Hozzátette, hogy Magyarország élhetőségét az anyagi jóléten túl a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok és a reálisan megfogalmazott elvárások is javíthatják.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy az 1996-os területfejlesztési törvény óta Magyarország uniós csatlakozása jelentős változást hozott. Azóta a területi különbségek nőttek, Budapest az uniós átlagot meghaladó növekedést mutat, míg az észak-alföldi térség fejlettsége az uniós átlag 49 százalékán áll. Beszélt arról is, hogy az uniós pályázatok a térségi összefogást segítő kezdeményezéseket támogatnak, mint például a Szent György-hegy fejlesztésére irányuló pályázat.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint a közigazgatás a digitális átállás küszöbén áll, ami lehetővé teszi például, hogy egy erkölcsi bizonyítványt telefonon keresztül lehessen majd igényelni. Megjegyezte, hogy a magyar közigazgatás a kormányablakok révén egyszerűen átlátható és az ügyintézés gyors.