Súlyosan balesetveszélyes autóalkatrészt hívott vissza az ismert gyártó

Figyelem, visszahívás! A Meyle alkatrészgyártó vállalat egy kockázatos, anyaghibás autóalkatrészre figyelmeztet, amely két különböző modell esetében is balesetet okozhat. Az érintetteknek mihamarabb fel kell keresnie egy autószervizt.

Az autókat különféle meghibásodások, hibás alkatrészek vagy rendszer-problémák miatt szokták visszahívni, mivel a gyártók nem tudják garantálni a járművek biztonságos használatát, ezért alkatrészcsere vagy program-frissítés szükséges. A kockázat mértéke a hibától függ. Például a Volvo 2024 június közepén hívta vissza EX30-as elektromos terepjáróját egy sebességkijelzővel kapcsolatos szoftverhiba miatt, ami bosszantó, de nem életveszélyes. Ezzel szemben a Meyle alkatrész-beszállító által nemrégiben visszahívott kerékagy komoly veszélyforrás.

A Produktwarnung.eu weboldal beszámolója szerint a Meyle visszahívja az "514 752 001" típusszámú, hibásnak bizonyuló kerékagyat, amely a Ford Focus III és a Volvo V40 II modellekbe is beépíthető. Az anyaghiba miatt a hátsó kerék leválhat a járműről, ami súlyos következményekkel járhat. A Meyle szerint, ha a hátsó kerék leesik az autóról menet közben, a sofőr elvesztheti uralmát a jármű felett, ami életveszélyes balesetet okozhat.

A Meyle arra kéri azokat a jármű tulajdonosokat, akik korábban már kicseréltették a kerékagyat, hogy ellenőrizzék az alkatrészen lévő számot, és ha szükséges, azonnal vigyék a járművet egy műhelybe. Ha az autóban hibás kerékagy van, az alkatrészgyártó azt javasolja, hogy ne vezessék tovább a járművet, hanem bízzanak meg egy vontatószolgálatot, és vigyék el a legközelebbi szerelőhöz. A vállalat vállalja a felmerülő költségeket, beleértve a visszahívás miatt felmerülő minden egyéb költséget is. A hibás alkatrész cseréjét szakemberrel kell végeztetni, és semmilyen körülmények között nem szabad saját maguk elvégezniük az átszerelést.