A Vezúv által betemetett "fekete tengerpart" megnyitása

Többéves restaurálási és feltárási munkálatokat követően megnyitották a látogatók számára azt a herculaneumi tengerparti szakaszt, ahol a Vezúv kitörésekor menekülő emberek vesztették életüket.

Az i.sz. 79-es Vezúv kitörése által betemetett herculaneumi tengerpartszakasz újra látogathatóvá vált, miután az elmúlt években több ásatás zajlott a területen, és a régészeti parkot a vulkánkitörés előtti állapotához hasonlóan állították helyre. A helyreállítás során homokot hordtak a területre, hogy a látogatók számára élményt nyújtson a város, mint amilyen a Vezúv kitörése előtt lehetett.

A herculaneumi tengerparton található egykori csónakházban talált háromszáz csontváz a város egyik leghíresebb leletegyüttese. A település lakói itt várták a tengerparton Plinius hajóflottáját, remélve, hogy kimentik őket, de a parancsnok és a menekülők is áldozatul estek a kitörés során felszabaduló mérges gázoknak.

Herculaneum, amely Pompejitől nem messze fekszik, kevésbé ismert, de a régészeti feltárások során gazdag leletegyütteseket tártak fel. A XVIII. század elején fedezték fel újra a város romjait, és a feltárások az 1980-90-es években kezdődtek, amikor is a város melletti egykori csónakházakban találták meg az emberi maradványokat. A leghíresebb lelet a "gyűrűs hölgy" nevű női csontváz, amelyet a nyolcvanas években találtak meg.

Az ókori tengerpartot fekete színű vulkanikus homok borította, és a parton nem csak tengerészeti tevékenység folyt, hanem rámpákon keresztül lehetett feljutni a tengerre néző házakhoz. A Vezúv kitörésekor a szakértők szerint 80 km/óra sebességgel érkező 400 fokos tűzfelhő azonnal megölte azokat, akiket elér.

Francesco Sirano, a herculaneumi régészeti park igazgatója szerint az ókori strand egyedülálló hely, amelyet most próbálnak a tenger áradásától megóvni, hogy megtekinthető legyen az eredeti állapotában. A régészek szerint Herculaneum gazdagabb lehetett, mint Pompeji, amit a pazar villák, freskók és mozaikpadlók is bizonyítanak. Az 1938-ban felfedezett Kétszázéves Ház a leghíresebb ezek közül. Emellett fabútorok maradványait és elszenesedett papirusztekercseket is találtak, amelyek közül egyik Platón halálának körülményeit részletezi.