Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár

Mark Rutte, a leköszönő holland miniszterelnök, a NATO következő főtitkára lesz, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetértésre jutott a kinevezésével.

Hét hónapos kampány után eldőlt, hogy Rutte fogja átvenni Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár posztját. Magyarország és Szlovákia támogatásának keddi bejelentését követően csütörtökön Románia is megerősítette Rutte támogatását. Klaus Iohannis román elnök, aki korábban szintén jelölt volt a posztra, visszalépett a jelöltségétől és értesítette szövetségeseit a döntéséről.

Politico szerint Rutte egy kritikus időszakban veszi át a NATO vezetését, október 2-án, ami alig több mint egy hónappal esik az amerikai választások előtt. Az amerikai választások eredménye jelentős hatással lehet a Kelet-Európát az orosz agresszióval szemben védelmező katonai szövetség jövőjére.

Megfigyelők szerint Rutte lehet a megfelelő választás, mert korábban is képes volt alkut kötni különböző hátterű politikusokkal, és még a volt amerikai elnök dicséretét is kivívta, aki azt mondta, “Kedvelem ezt a fickót!” Rutte megválasztásával az utódlás kérdése még július előtt tisztázódott, akkor ugyanis a NATO vezetői Washingtonba utaznak, hogy megünnepeljék a szövetség 75. évfordulóját.

Rutte hosszú utat tett meg a NATO vezetői posztjáért. Tavaly november óta kampányol a posztért. Bírálták, amiért nem volt elég aktív a kelet-európai országok támogatásának megszerzésében, akik azt rótták fel neki, hogy 2014 előtt támogatta az Északi Áramlat 2 gázvezeték-projektet. Emellett Rutte 2010 és 2024 közötti miniszterelnöksége alatt az EU ötödik legnagyobb gazdasága, Hollandia védelmi kiadásai egyszer sem érték el a NATO által kitűzött minimális célt, a GDP 2 százalékát. A NATO legfrissebb adatai szerint Hollandia idén végre várhatóan teljesíti ezt a követelményt.

Iohannis román elnök későn szállt be a ringbe. Amikor márciusban bejelentette jelöltségét, a NATO-szövetségesek kétharmada már Rutte mellé állt. A három hónapos verseny során Iohannisnak a 32 szövetséges közül csak egy szavazatot sikerült megszereznie: Orbán Viktorét, aki a Politico szerint arra használta fel tartózkodását, hogy biztosítsa Magyarország távol maradását a NATO ukrajnai feladataiból és finanszírozásából. Kedden azonban ő is Rutte jelöltsége mellé állt.

Jens Stoltenberg megbízatását korábban négyszer hosszabbították meg. Stoltenberg a NATO főtitkárként felügyelte, hogy a NATO egy olyan szövetségből, amely elsősorban távoli helyeken, például Afganisztánban folytatott válságkezelési missziókkal foglalkozott, visszatért gyökereihez: az Oroszország elleni védekezéshez. Stoltenberg hivatalba lépése óta négy ország csatlakozott a NATO-hoz: Montenegró, Észak-Macedónia, Finnország és Svédország.