Így él az egyik utolsó spanyol világítótorony-őr

Mario Sanz három évtizede lakik a Földközi-tenger feletti sziklákon, és vele együtt már csak 15-en vállalják ezt a különleges életformát.

A világítótorony-őrök hivatása mára már ritkaságszámba megy. Manapság a legtöbb világítótornyot távolról működtetik, és csak alkalmanként látogatja karbantartó. Spanyolországban azonban még mindig vannak, akik a toronyban élnek, és gondoskodnak a kifogástalan világításról.

A 63 éves Mario Sanz fél életét töltötte már a Földközi-tenger feletti sziklákon, egy világítótoronyban. Ő az egyik utolsó spanyol világítótorony-őr, aki büszkén viseli ezt a címet. Korábban az országban 500 világítótorony-őr dolgozott, mára ez a szám 15-re csökkent.

Mario Sanz elmondása szerint soha nem mondana le erről az életről, amit ő maga paradicsomi állapotokhoz hasonlít. A Deutsche Welle riportjában mesélt erről a különleges életformáról.

A világítótorony-őrök életét nem csak a technológiai fejlődés, hanem a mezőgazdasági innovációk is érintik. Skót és spanyol szakemberek által kifejlesztett új mesterséges intelligencia, amely gyümölcsfák virágainak számolásával segíti a terméshozam előrejelzését, a mezőgazdaság vízpazarlásának csökkentésében is szerepet játszhat. Ez a technológia különösen fontos lehet Spanyolországban, ahol a mezőgazdaság jelentős részét képezik a gazdaságnak, és ahol a vízgazdálkodás hatékonysága létfontosságú. A mesterséges intelligencia alkalmazása a gyümölcsösökben nem csak a gazdálkodók munkáját könnyítheti meg, hanem a környezeti hatásokat is mérsékelheti, ami közvetetten Mario Sanzhoz hasonlóan elszigetelt életet élők számára is előnyös lehet.

A cikkben nem található információ a spanyol válogatott és az olaszok közötti meccsről, mivel az nem kapcsolódik szorosan a világítótorony-őrök életéhez és Mario Sanz történetéhez.