Rákosrendező újjáéledése: a „mini Dubaj” projekt

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti együttműködés újabb mérföldkövéhez érkezett, amikor Szijjártó Péter bejelentette, hogy a rákosrendezői vasútállomás környékén egy új városrész épül, amelyet a fejlesztők már szeptemberben átvehetnek.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, és Abdalláh bin Tuk al-Mari, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere közös sajtótájékoztatóján kiemelte a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok erősödését. A miniszter szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 8 százalékkal nőtt, és a magyar export idén további 18 százalékos emelkedést mutatott.

A tárcavezető beszélt a "mini Dubaj" néven emlegetett projektjükről is, amely egy új városrész létrehozását jelenti a rákosrendezői vasútállomás környékén. Szijjártó elmondása szerint a terület rendezési és kármentesítési munkálataira vonatkozó közbeszerzési előkészítési munkák már folyamatban vannak, és a cél az, hogy a területet szeptemberben átadják a fejlesztőknek. A miniszter hozzátette, hogy a területet újjáélesztik, visszaadják a budapestieknek és a magyar embereknek, és egy összetett, sport-, turisztikai, lakossági, gazdasági, üzleti funkciókkal rendelkező, új, modern zöld városrész jön létre.

Az Országgyűlés áprilisban fogadta el azt a törvényt, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló beruházást tartalmazza. A jogszabály értelmében a területet a kormány értékesíteni fogja, így a projekt magánkézbe kerül, és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősül. A beruházást Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid is elfogadhatatlan beruházásnak tartja.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a világgazdaság növekedésével az energiaigény is nő, és a nukleáris energia jelentheti a megoldást a környezetkímélő, hatékony és olcsó energiaellátásra. Emellett kiemelte, hogy a két ország a nukleáris energiával kapcsolatos kutatási, szakmai, oktatási és képzési együttműködését is erősíteni fogja.

A miniszter kitért arra is, hogy az emberiség most a veszélyek korát éli, a világ számos súlyos biztonsági kihívással szembesül, ami az ismételt blokkosodás irányába tolja a nemzetközi politikát. Kiemelte, hogy ez a trend élesen ellentétes hazánk érdekeivel, így a kormány ehelyett a konnektivitás erősítését szeretné látni. Továbbá, az együttműködés szélességét demonstrálja, hogy az űrkutatás területén is megállapodást írt alá a két ország, amely elősegíti majd a magyar űrhajósprogram nemzetköziesítését. Szijjártó kiemelte az Egyesült Arab Emírségek bölcs, visszafogott, mérsékelt és felelősségteljes viselkedését, amellyel rendkívül fontos stabilizáló szerepet játszik a közel-keleti térségben.

A kármentesítési munkálatoknak azonban egyelőre csak a közbeszerzési előkészítése zajlik, és a területen jelentős mennyiségű, helyenként 4 méter vastagságban felhalmozódott hulladékot, köztük veszélyes hulladékot kell eltávolítani, valamint két gázolaj eredetű szerves szennyezőgócot is fel kell számolni. Lázár János építésügyi miniszter a kármentesítés költségeit korábban 20 milliárd forintra becsülte, míg a teljes beruházás költségeit 300 milliárd forintra vállalta a kormány.

Szijjártó emellett több az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodást is bejelentett, többek között mezőgazdasági együttműködést a magyar élelmiszeripari termékek és technológiák kivitele érdekében, valamint a két ország együtt fog működni a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció ellen.