Dark webes drogkereskedelem: Magyar férfit fogtak el az FBI segítségével

Egy magyar férfi, aki a gyanúsítás szerint tizenhat országban értékesített jelentős mennyiségű kábítószert a dark weben, az FBI és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) együttműködésének köszönhetően került rendőrkézre.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya több évvel ezelőtt nyomozást rendelt el, miután jelzést kaptak az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének Jogi Attasé Hivatalán keresztül a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI), hogy egy általuk azonosított magyar állampolgár jelentős mennyiségben értékesít kábítószert a dark web különböző piacain.

A nyomozók fejlett kiberfelderítési technikákat alkalmaztak, hogy azonosítsák és elfogják a bűnözőt, aki a gyanú szerint 16 különböző országban, köztük az USA-ban, Kanadában, Szerbiában, Ausztráliában, Belgiumban, Svédországban, Szaúd-Arábiában, Olaszországban, Angliában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Írországban, Észtországban és Spanyolországban is értékesített kábítószereket a 2021 és 2023 közötti időszakban.

A férfi otthonában, Nagytarcsán tartott házkutatás során a rendőrség telefonokat, számítástechnikai eszközöket és adattárolókat foglalt le. Az FBI ügynökök által nyújtott kiberfelderítési támogatásnak köszönhetően a férfi üzleti modellje egyértelműen nyomon követhetővé vált.

A rendőrség szerint a férfi nem került fizikális kapcsolatba a kábítószerekkel, hanem közvetítőként működött a dark marketeken, ahol magasabb áron adta tovább a termékeket, mint amennyiért azokat beszerezte.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi által értékesített kábítószerek között szintetikus drogoktól kezdve a kokainon és heroinon át számos típus megtalálható volt. A 35 éves férfi három év alatt 100 millió forint értékű forgalmat bonyolított le kriptovalutában, melynek egy részéből ingatlant is vásárolt.

Az elfogásra 2023. június 11-én került sor a férfi vértesszőlősi tartózkodási helyén. A gyanúsítottat kábítószer-kereskedelemmel vádolták meg, és bűnügyi őrizetbe vették. Jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, és a vagyonvisszaszerzési eljárás is folyamatban van.

Az FBI által megosztott hírszerzési információk kulcsfontosságúak voltak az akció végrehajtásában. „Ez az ügy ismételten rávilágít a kiberbűnözés transzkontinentális jellegére, és arra, hogy mennyire fontos a nemzetközi összefogás a bűnüldözés terén. Az ilyen jellegű bűncselekmények elleni küzdelemben a nemzetközi együttműködés elengedhetetlen. A Nemzeti Nyomozó Iroda elkötelezett amellett, hogy továbbra is aktívan részt vegyen az ilyen kezdeményezésekben, hogy bűn ne maradjon büntetlenül” – írták.

Egy másik hírben, a rendőrség bejelentette, hogy június 17. és 23. között fokozott ellenőrzéseket végeznek az utakon, hogy célba vegyék az alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezető személyeket. A KRESZ szabályrendszer módosításokon megy keresztül, hogy érthetőbb és könnyebben betartható legyen.