Litvánia adóemelésekkel növeli védelmi kiadásait

Litvánia adóemelési csomagot fogadott el, hogy több forrás álljon rendelkezésre a védelmi kiadásokra. A társasági adó, az alkohol, a dohánytermékek és az üzemanyag általános forgalmi adójának emelésével kívánják finanszírozni a megnövekedett védelmi költségeket.

A litván parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta több törvénymódosítást, amelyek az adóemeléseket foglalják magukban. Ezen intézkedések célja, hogy a balti ország növelje védelmi kiadásait a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos szinten felül. Litvánia idén további 2,7 százalékot különít el erre a célra, és a tervek szerint 2025-re a GDP 3 százalékát fordítják majd védelemre.

A litván képviselők egy védelmi alap létrehozásáról is döntöttek, amely pénzügyi forrásokat gyűjt a legfontosabb katonai és polgári védelmi szükségletek erősítésére.

Litvánia nem áll egyedül ebben a törekvésben, több kelet-európai ország, amelyek határosak Oroszországgal, hasonló lépéseket tervez. Lengyelország a GDP több mint 4%-át, míg Észtország 3,2%-át szánja idén védelmi kiadásokra. Andrzej Duda lengyel elnök azt javasolta, hogy a NATO-szövetségesek költsenek legalább a GDP 3%-át védelemre.