Létszámhiány a dialízis központokban

A Szent Margit Kórház dialízis központja létszámhiány miatt csökkentett kapacitással működik, ami további terhelést jelent a Péterfy Kórház számára, ahol szintén létszámhiány áll fenn Hadházy Ákos szerint.

Hadházy Ákos Facebook bejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogy a Szent Margit Kórház dialízis központjának létszámhiánya miatt a művese kezelésre szoruló betegeket át kellett irányítani a Péterfy Kórházba. Emiatt a Péterfy Kórház dialízis központjai túlzsúfolttá váltak, és ott is létszámhiány nehezíti a helyzetet.

A képviselő által mellékelt dokumentumok szerint egy beteg a Péterfy Kórházban a korábbi 5 órás kezelés helyett már csak 4 órás kezelést kap, és az ellátás eredményességét jelző érték is csökkent 1.24-ről 0,9-re. Hadházy hozzátette, hogy egy szakcikk alapján ez a helyzet nem ideális, de nem feltétlenül növeli a halálozás esélyét.

A problémával kapcsolatban a beteg az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (Okfő) fordult, amelynek egyik vezetőjét nemrég Pintér Sándor javaslatára Orbán Viktor felmentette. Az Okfő válaszában elismerte a történetet és azt írta, hogy a dialízis hatékonysága több paraméter beállításától függ, és nem csak a kezelési idő növelése jelenthet megoldást, ha a beteg egészségi állapota ezt indokolja.

Hadházy megjegyzi, hogy bár a kezelés hatékonyságának növelése több dialízis paraméter beállításán alapulhat, nem megnyugtató, hogy a művese kezelések rendszere is az összeomlás szélén van. Ironikusan hozzáteszi: „De legalább a foci sikereknek örülhetünk. Ja, nem”.

A független képviselő közösségi oldalán megjelent információkra rákérdeztünk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) sajtóosztályán, amint megérkezik válaszuk, bővítjük cikkünket.

(képünk illusztráció)