Kutya az irodában? Erre kell figyelni

A munkahelyek egyre nyitottabbak a kisállatbarát iroda koncepciójára, amely pozitív hatással lehet a munkavállalók mentális egészségére és a munkahelyi hangulatra is.

Az utóbbi években egyre több iroda fogadja szívesen a gazdájukkal érkező kutyákat, ami a Mars által népszerűsített amerikai hagyományokon alapuló „Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre” napnak is köszönhető. Az állatok jelenléte csökkentheti a stresszt és elősegítheti a pozitív energiák feltöltődését, ami nem csak a munkahelyi, hanem a magánéletre is kedvező hatással lehet.

A kutyák irodai jelenlétének előkészítése során több lépésre is szükség van. Először is, az iroda felkészítése kulcsfontosságú, amely magában foglalja egy nyugodt pihenőhely, kutyaágy, eledel, jutalomfalatok és vizes tál biztosítását, valamint a játékokat, hogy elkerüljük az unatkozó kutyák rosszalkodását.

Korom Gábor kutyatréner szerint a kutyák irodai jelenléte nem új keletű ötlet, hanem egy természetes állapothoz való visszatérés. A kutya a gazdája közelében érzi magát a legjobban, így számára természetes, hogy vele tartson. Ugyanakkor fontos, hogy a kutya megfelelő társas viselkedést tanuljon meg, és bizonyos feltételeknek meg kell felelnie, mielőtt az irodába érkezne.

Mire figyeljünk, mielőtt magunkkal vinnénk kutyánkat az irodába:

  • Meg kell tanulnunk, hogyan nyugtathatjuk meg a kutyát, hogy képes legyen az irodában is pihenni.
  • Fegyelmezni tudjuk, hogy viselkedése összhangban legyen az irodai etikettel.
  • A kutya legyen szobatiszta, különösen a kölyökkutyák esetében.
  • Győződjünk meg arról, hogy a kutya nem mutat agressziót sem fajtársai, sem más emberek felé.
  • Szoktassuk hozzá a nagyvárosi környezet terheléseihez.

Ezeket a szokásokat már kölyökkortól érdemes gyakorolni, de felnőtt kutyáknál is lehetséges a tanítás, bár ez sok türelemmel és következetességgel jár.

Czégény Orsolya, a Mars közép-európai vállalati ügyekért felelős menedzsere szerint vállalatuk több éve támogatja az állatmenhelyeket, ösztönzi az örökbefogadást és hangsúlyozza a felelős kisállattartás fontosságát. Emellett hasznos tippekkel segítik azokat, akik kisállatbarát irodát szeretnének működtetni, és tapasztalataik szerint a munkatársak nagyra értékelik, ha négylábú kedvenceik velük lehetnek az irodában.