„A szimuláció szerint nyertünk” – A szerdai német-magyar meccs után kormánysajtó reakciói

Hiába szurkolt Orbán Viktor a helyszínen, Magyarország szerda kora este 2-0-ra kikapott Stuttgartban Németországtól a 2024-es labdarúgó Európabajnokság csoportkörének második fordulójában. A vereség ellenére nem szállt el minden remény a továbbjutásra, de már szerencse is szükséges lesz ehhez. A kormánypárti sajtóban a meccs után jelentős kognitív disszonancia tapasztalható volt. Az Origo által végzett szimuláció szerint a magyar csapat győzött volna, ami ellentétben áll a valós eredménnyel.

A kormánysajtóban megjelentek olyan vélemények is, amelyek intő jeleket említettek a meccs kapcsán. Ezen felül, a magyar csapat öltözékét pozitívan emelték ki, ami nem hasonlított az LGBTQI+ kabalafigurákra. Végül a kormánypárti sajtó arra a következtetésre jutott, hogy a valóban fontos versenyben, amely valószínűleg a nemzeti értékek védelmére utal, Magyarország már győztesnek tekinthető.

A meccs kétharmadáig állta a sarat a magyar válogatott az Eb házigazdái, a németek ellen, de végül 2-0 arányban elbukták a mérkőzést. A szurkolók az eredmény ellenére végig biztatták a csapatot, a lefújás után még külön is megünnepelték őket. Szoboszlai Dominik, a válogatott csapatkapitánya csütörtökön az Instagramján köszönte meg a biztatást. Posztjában kiemelte, hogy a társai annyira hajtottak, hogy csak úgy kapkodták a levegőt, és a szurkolókról is azt írta, hogy „mindent beletettek”. Szoboszlai megerősítette, hogy „Egy biztos: az utolsó percig küzdeni fogunk a továbbjutásért” – írta a posztjában, amit már több mint 140 ezren lájkoltak.

A mérkőzés kapcsán azonban nem csak sportteljesítményről volt szó, hanem rendőrségi intézkedésekről is. Szerdán huszonhét magyarral szemben indult eljárás Stuttgartban, ahol a futball-Európa-bajnokság német-magyar mérkőzését játszották le. Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-posztja szerint két embert garázdaság vádjával vittek be. „Tegnap összesen 27 magyar állampolgárral szemben indult eljárás Stuttgartban, amely ügyek döntő többségét a konzuljaink segítségével még a helyszínen sikerült rendezni” – írta. Két magyar állampolgár azonban végül őrizetbe került, de az elmúlt órákban mindkettőt elengedték, és mivel nincs jegyük a vasárnapi skót-magyar meccsre, a kiszabott büntetésük mellett el is kellett hagyniuk Stuttgartot. „Természetesen mindketten eleget tettek a német rendőrség felhívásának és már úton vannak haza, mi pedig továbbra is minden magyar állampolgár érdekének védelmében fel fogunk lépni” – tette hozzá Szijjártó Péter.