Ukrajnában fokozódnak a kormányzati korrupciót vizsgáló újságírók elleni támadások

Ukrajnában egyre több az eset, amikor a kormányzati korrupciót feltáró újságírókat próbálják megfélemlíteni és elhallgattatni. A Politico beszámolója szerint a kormánykritikusokat katonai behívóval fenyegetik, és egyre durvább támadások érik őket.

A Politico cikke szerint Jevhenyij Sulhat, egy ismert oknyomozó újságíró, aki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) korrupciós ügyeit kutatta, katonai behívót kapott egy bevásárlóközpontban, miután kapcsolatba lépett az SZBU-val a története kapcsán. Sulhat szerint ez egyértelmű megfélemlítési kísérlet volt részükről. Az újságíró nem hagyta magát, nem fogadta el a behívót és feljelentést tett.

Nem csak Sulhat esett ilyen támadás áldozatául. Más újságírók, megfigyelők és kormánykritikus civil szervezetek munkatársai is hasonló megfélemlítésről számoltak be. Oleh Tatarov, az elnöki hivatal bűnöldöző szerveket felügyelő helyettes vezetője szerint elfogadhatatlan az ilyen jellegű nyomásgyakorlás, és az eseteket az illetékes hatóságoknak kell jelenteni.

Vitalij Sabunyin, a Korrupcióellenes Akcióközpont vezetője Tatarovot vádolja azzal, hogy ő áll a rá irányuló támadások mögött. Sabunyin ellen többek között a katonai szolgálat megkerülése és egy harci egységből való illegális áthelyezés miatt indult vizsgálat. Ő és az adományozók azonban tagadják a vádakat, és Sabunyin azt állítja, hogy az áthelyezés jogszerű volt.

Az Állami Nyomozóiroda nem reagált a Politico megkeresésére Sabunyin ügyével kapcsolatban.

Olekszandr Szalizsenko, a Cseszno főszerkesztője, aki politikai korrupciót leplezett le, szintén megkerülték a katonai szolgálat miatt, annak ellenére, hogy negyedik stádiumú rákja van. Szalizsenko szerint korábban nem volt problémája a toborzóirodával, és támogatja a hadsereget.

Az interneten is zaklatják a korrupciót vizsgáló újságírókat, névtelen Telegram-csatornák mozgósításkerülőnek bélyegzik őket. Jurij Nyikolov oknyomozó újságíró szerint ezek a csatornák közel állnak az elnöki hivatalhoz, amely többször is tagadta, hogy kapcsolatban állna velük. Nyikolov saját lakásába is betörtek, és "mozgósításkerülő" szórólapokat ragasztottak az ajtajára.

Az ukrán megfigyelők és újságírók elismerik, hogy az ország jelentős előrelépést tett a korrupció elleni küzdelemben, részben az EU és a NATO csatlakozási kritériumainak teljesítése érdekében. Sabunyin szerint az elektronikus kormányzati szolgáltatások jelentősen csökkentették az adminisztratív korrupciót.

Az Egyesült Államok és Ukrajna közötti kapcsolatokban is feszültséget okoz a korrupció kérdése. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása során hangsúlyozta, hogy Ukrajnának többet kell tennie a korrupció ellen. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint azonban az USA érzékelése nem felel meg a valóságnak, és ha Ukrajna annyira korrupt lenne, nem kapna támogatást nemzetközi intézményektől.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen vett részt az EU-csúcson, ahol Charles Michel Európai Tanács-elnök társaságában nyilatkozatot is tett. Zelenszkij örömmel nyilatkozott az Ukrajna és az EU között megkezdődött csatlakozási tárgyalásokról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajnának sürgősen légvédelmi rendszerekre van szüksége. Michel bejelentette, hogy az EU védelmi és biztonsági szerződést fog kötni Ukrajnával, és további támogatást ígért az országnak. Az EU és Ukrajna közötti biztonsági megállapodásban az unió ígéretet tesz meglévő kezdeményezéseinek "elmélyítésére", beleértve az ukrán katonák kiképzését érintőket is, és hosszú távú kötelezettségeket vállal Ukrajna tüzérségi lövedékekkel és légvédelmi rendszerekkel való ellátására.

Az Európai Unió csúcstalálkozóján újra találkozott egymással személyesen Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A két ország vezetése között régóta fennálló nézeteltérések ellenére, mint például az ukrajnai nyelvtörvény kérdésében, a magyar kormányfő odament az éppen ülő ukrán államfőhöz, és váltottak is néhány szót egymással. A párbeszéd tartalmáról nincsenek pontos információk, de a találkozó jelzi, hogy a két ország vezetői készek párbeszédet folytatni a feszült politikai helyzet ellenére is.

A biztonsági megállapodás értelmében az EU kifejezetten sok ígéretet tett Ukrajna számára, beleértve a kiszámítható, hosszú távú és fenntartható támogatást Ukrajna biztonsága és védelme érdekében, az ukrán biztonsági és katonai erők kiképzésének folytatását, az ukrán és az európai védelmi ipar közötti együttműködés fellendítését, valamint a hibrid és kiberfenyegetések, valamint a külföldi információs manipuláció és beavatkozás elleni együttműködés megerősítését. Az EU emellett vállalta, hogy előmozdítja azt a munkát, amely arra irányul, hogy a zárolt orosz vagyonból származó bevételeket Ukrajna támogatására használják fel.

Ukrajna a megállapodás értelmében vállalja, hogy folytatja a reformokat, különösen a jogállamiság területén, és hozzájárul az Európai Unió és tagállamainak biztonságához, egyebek között a rendelkezésére álló információk megosztásával. Az Európai Unió hosszú távú kötelezettségvállalása Ukrajnával szemben továbbra is azon az alapon fog fennállni, hogy Ukrajna is kötelezettséget vállal az uniós alapértékek, vagyis az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartására, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait is.