A magyar válogatott búcsúja az Európa-bajnokságtól

A magyar labdarúgó-válogatott nem jutott tovább az Európa-bajnokságon, miután a csoportkör után a csoportharmadikok között csak az ötödik helyen végzett. A szlovénok a döntetlenekkel szerzett pontjaikkal a negyedik helyen továbbjutottak, így ők léphetnek tovább a nyolcaddöntőbe.

A válogatott szereplése kapcsán korábban Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a csoportból való továbbjutást jelölte meg minimális célnak, míg Marco Rossi kapitány óvatosabban fogalmazott, számára a továbbjutás álomkategóriába tartozott. Szoboszlai Dominik csapatkapitány a Montenegró elleni győztes meccs után felejthetetlen nyarat ígért a szurkolóknak, akik a csoport második helyére szavaztak, bízva a válogatott 14 meccses veretlenségi sorozatában.

A magyar csapat teljesítményét tekintve nem tartozunk a tornán felfelé ívelő csapatok közé, ahol a grúzok, románok, szlovénok és szlovákok jeleskedtek. A Nemzetek Ligája és a selejtezősorozat után az Európa-bajnokság adott volna választ a csapat valódi erejéről, amit a csoportkör után meg is kaptunk.

A világranglistán előttünk álló Svájc és Németország válogatottjait nem sikerült megszorongatnunk, míg a mögöttünk lévő Skóciát csak nehezen győztük le. A selejtezőből mögöttünk továbbjutó szerbek már nem versenyben vannak, hasonlóan a csoportunk többi résztvevőjéhez.

Jamie Carragher, az angol válogatott korábbi játékosa az Eb előtt a magyar csapatot a legjobb nyolc között várta, így számára csalódást okozhatott a válogatott szereplése. A hazai szakértők kevésbé lepődtek meg, figyelembe véve, hogy a válogatottban több topligás játékos szerepel, mint korábban. A sorsoláskor a magyar csapatot eredetileg a hatodik helyre rangsorolták, és a második kalap legerősebb csapatának számított.

A Svájc elleni meccs kulcsfontosságú volt, ahol a magyar csapatot alaposan felkészülten fogadta az ellenfél, és Murat Yakin, a svájciak kapitánya túljátszotta Rossit. Svájc részletesen feltérképezte a magyar csapatot, és Michel Aebischer kiemelkedő teljesítményével meccset befolyásoló erővé vált.

A németek elleni meccsen a magyar válogatott jobban teljesített, de az UEFA döntése szerint a holland játékvezető, Danny Makkelie helyesen ítélkezett, amikor nem látott szabálytalanságot İlkay Gündoğan és Willi Orbán összecsapásánál. A skótok elleni meccsen Csoboth Kevin becserélése pozitív változást hozott, de a magyar fociban még mindig uralkodnak a klisék.

A válogatott jövőjét tekintve a társasági adókedvezmény (tao) révén támogatott akadémiai rendszerből kevés válogatottszintű játékos kerül ki. A németek elleni védelemből senki sem volt akadémista, és a jelenlegi mag utánpótlás-válogatottak képzettsége, felkészültsége alapján nem számíthatnak komoly támogatásra.

A 2026-os világbajnokságon már 16 európai csapat lesz jelen, és a magyar válogatott közel állhat a részvételhez, hiszen most a 17. helyen zártunk. Rossi kapitánynak azonban változtatnia kell a csapaton, hogy meglepetést okozva növelje a továbbjutás esélyét. Az utánpótlás-válogatottak jelenlegi állapota alapján azonban a válogatott nem számíthat jelentős támogatásra a következő időszakban.