Cavendish szenvedett, hányt, de túlélte a Tour de France 1. szakaszát

Szörnyen indult Mark Cavendish számára az idei Tour de France kerékpáros körverseny. A célja, hogy karrierje 35. Tour-szakaszgyőzelmét megszerezze és ezzel megdöntse Eddy Merckx rekordját, ám a nyitószakaszon a limitidővel kellett versenyeznie.

A 39 éves Astana sprinter a Firenze és Rimini közötti 206 kilométeres szakasz első emelkedőjén leszakadt, és több mint 32 perces hátránnyal ért célba. A toszkán hőségben szenvedő brit kerékpáros tekerés közben hányt is, de csapattársai segítségével, mégis célba ért, így folytathatja a versenyt.

A 1. szakaszt a francia Romain Bardet nyerte meg, aki a Team dsm-firmenich csapat kapitányaként 50 kilométerrel a cél előtt megszökött a mezőnytől. Bardet és csapattársa, a holland Frank van den Broek kettős győzelmet arattak, bár a rimini befutónál majdnem elvesztették előnyüket. Bardet, aki pályafutása negyedik Tour-szakaszgyőzelmét szerezte meg, ezzel a sárga trikót is magáénak tudhatja, és mint az utolsó Tourján szereplő, a második napon ő viselheti az összetett első helyén álló kerekest illető sárga trikót.

Van den Broek a pontverseny élén áll 33 ponttal, így ő viseli majd a zöld trikót, és a fiatalok versenyében is az élen áll. A harmadik helyen Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) végzett, öt másodperces hátránnyal.

Az összetett győzelemre esélyes versenyzők között Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Primož Roglič és Remco Evenepoel is szerepelnek, akik mind azonos idővel, a főmezőnnyel együtt értek célba. A mezőnyt a 199,2 kilométeres Cesenatico és Bologna közötti 2. szakasz várja, a verseny pedig július 21-én zárul egy Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Eredmények:
1. szakasz, Firenze-Rimini, 206 km:

    1. Romain Bardet (francia, Team dsm-firmenich-PostNL) 5:07:22 óra
    1. Frank van den Broek (holland, Team dsm-firmenich-PostNL) azonos idővel
    1. Wout van Aert (belga, Team Visma-Lease a Bike) 5 mp hátrány