Svájc kiejtette az olaszokat az Európa-bajnokságról

A svájci válogatott magabiztos játékkal búcsúztatta a címvédő Olaszországot a németországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Az olasz csapat fantáziátlan támadójátéka nem jelentett akadályt a svájciak számára, akik stabil védekezéssel és hatékony támadásokkal biztosították helyüket a negyeddöntőben.

A berlini Olimpiai Stadionban rendezett mérkőzésen a svájciak domináltak, és már a kezdő sípszótól kezdve irányították a játékot. Az olaszok nem tudtak érvényesülni, és a magyar válogatottat is legyőző Svájc ellen végig alárendelt szerepet töltöttek be.

A találkozó kezdőcsapatai a következőképpen néztek ki: Svájcban Sommer, Schär, Akanji, Rodriguez, Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder, Vargas, Embolo és Ndoye kapott helyet, míg az olaszoknál Donnarumma, Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian, Cristante, Fagioli, Barella, Chiesa, Scamacca és El Shaarawy lépett pályára.

A svájciak már a mérkőzés elején többet birtokolták a labdát, és több ígéretes támadást vezettek, de az első komoly helyzetig egy ideig nem jutottak el. Az olaszok próbálkozásai sem hoztak eredményt, sőt, gyakran a svájciaknak kedvező helyzeteket teremtettek.

A 26. percben Aebischer indította meg Embolót, aki egyedül törhetett a kapura, de Donnarumma hárította a kísérletét. A folytatásban azonban a 37. percben Freuler Vargastól kapott passzt, és egy gyönyörű mozdulattal a hálóba lőtt, így Svájc megszerezte a vezetést.

A második félidő elején gyorsan növelte előnyét a svájci csapat, amikor Vargas a 46. percben a tizenhatos vonaláról a kapu hosszú felső sarkába lőtt, ezzel 2-0-ra módosítva az állást. Az olaszok a 53. percben majdnem szépítettek, de Schär védelmi hibája után is szerencséjük volt, mivel a labda a kapufáról pattant vissza. A meccs hátralévő részében az olaszok többet birtokolták a labdát, de csak ívelésekkel és beadásokkal próbálkoztak, amelyek nem hoztak eredményt.

A mérkőzés végén az olaszok nem tudtak változtatni az eredményen, így a címvédő búcsúzott a tornától. Svájc ezzel bejutott a negyeddöntőbe, ahol a vasárnap esti angol-szlovák párharc győztesével mérkőzhetnek meg.

A svájciak teljesítménye minden előzetes várakozást felülmúlt, és Murat Yakin taktikája kifejezetten megölte az olaszokat. Az első félidő különösen egyoldalú volt, az olaszok egy lövésükkel sem találták el a kaput, és a támadások megalapozásáért felelős Barella korai sérülése is megnehezítette helyzetüket. A svájciaknál Xhaka nyugodtan szervezhette a játékot, Freuler csillogott a középpályán, míg a széleken Aebischer és Rieder, valamint a két szélső támadó, Ndoye és Vargas, utóbbi a gólpasszt és álomgólt is jegyző meccs embere, lehengerlően játszottak.

Az olaszok a második félidőben sem tudtak javulni, és bár két kapufát is eltaláltak, ezek sem segítettek a helyzetükön. Olaszországnak mélyen magába kell szállnia, míg Svájc története legnagyobb tornasikerére is esélyes ezek után.