Svájc meglepetést okozva búcsúztatta az olaszokat az Eb-nyolcaddöntőben

Svájc váratlan győzelmet aratott az olasz válogatott felett a 2024-es Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében, így a címvédő Olaszország már a legjobb 16 között búcsúzott a tornától. A svájciak 2-0-ra győztek, góljaikat Remo Freuler és Ruben Vargas szerezték.

A találkozó előtt Luciano Spalletti, az olasz szövetségi kapitány hat helyen változtatott a kezdőcsapaton, ami a Horvátország elleni 1-1-es döntetlen után volt szükséges a sérülések és eltiltások miatt. A svájciak azonban azonnal magukhoz ragadták az irányítást, és több kisebb próbálkozás után az első komoly helyzetet is kialakították. Breel Embolo a 24. percben egy lesgyanús helyzetből vihette egyedül a labdát az olasz kapura, de Gianluigi Donnarumma nagy védéssel hárított.

A svájciak nyomása eredményre vezetett a 37. percben, amikor Vargas beadását Freuler lőtte a hálóba, Donnarumma pedig csak belekapni tudott a labdába. A második félidő elején Vargas is betalált, így már 2-0-ra vezetett Svájc. Az olaszoknak voltak lehetőségeik, többek között a 73. percben Mateo Retegui lövése jelentett veszélyt, de Yann Sommer biztos kézzel hárított.

Az olaszok 2008 óta minden kontinenstornán legalább a legjobb nyolc közé jutottak, de ez a sorozat most megszakadt. Svájc a magyarok elleni győzelemmel és két döntetlennel jutott tovább a csoportból, és most a negyeddöntőben az angol-szlovák párharc győztesével találkozik majd július 6-án, Düsseldorfban.

A svájciak történetük során másodszor jutottak el a negyeddöntőig, az előző alkalommal a spanyolok elleni meccsen búcsúztak a tornától. Az olaszok számára a vereség azt jelenti, hogy 2004 óta először nem jutottak el a negyeddöntőig egy Európa-bajnokságon.

Murat Yakin, a svájciak szövetségi kapitánya kiemelte, hogy rendkívül fontos meccset nyertek meg, és a játékuk minőségén volt a hangsúly. Ruben Vargas, a svájciak támadója elárulta, hogy Granit Xhaka kérésére szerezte meg a második gólt.

Svájc–Olaszország 2-0 (1-0)

  • gólok: Freuler (37'), Vargas (46')
  • sárga lapok: Barella (35'), El Shaarawy (45'), Mancini (57')

„Fáj, hogy így estünk ki”

Luciano Spalletti szerint csapatából a ritmus és a frissesség hiányzott, és a második félidő elején kapott gól megállította őket. Gianluigi Donnarumma, az olasz válogatott kapusa csalódottságát fejezte ki, mondván, hogy minden hiányzott a játékukból: a minőség, a bátorság, és fáj, hogy így estek ki.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!