Sikeres válogató után az ötödik olimpiájára utazik a jamaicaiak világklasszisa

Shelly-Ann Fraser-Pryce, a jamaicaiak háromszoros ötkarikás bajnok vágtázója, az ötödik olimpiájára készülhet, miután pénteken hazája válogatóversenyén harmadikként ért célba 100 méteren 10,94 másodperccel, így megszerezte a párizsi kvótát.

A futam győztese Shericka Jackson lett, aki 10,84 másodperces eredménnyel diadalmaskodott, míg a második helyen a 19 éves Tia Clayton végzett 10,90 másodperccel. Az ötszörös olimpiai aranyérmes Elaine Thompson-Herah sarokproblémák miatt nem indult el a válogatón.

A férfiak versenyében Kishane Thompson mutatott be kiváló teljesítményt, hiszen az idei év legjobb eredményével, 9,77 másodperccel nyerte meg a 100 méteres távot Kingstonban.

Az amerikai atlétikai válogatón párhuzamosan Grant Holloway 12,86 másodperccel nyerte meg a 110 méteres gátat Eugene-ben. Holloway, aki tavaly Budapesten szerezte meg harmadik világbajnoki címét, még vágyik az olimpiai aranyra, hiszen legutóbb, Tokióban második helyen zárt.

Shelly-Ann Fraser-Pryce korábbi sikereiről is megemlékezhetünk: 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban megnyerte a 100 métert, továbbá a 2021-re halasztott tokiói játékokon a 4x100 méteres váltóval aratott győzelmet. A jamaicaiak 37 éves klasszisa az olimpiákon további négy ezüstérmet (London: 200 m, 4x100 m váltó; Rió: 4x100 m váltó; Tokió: 100 m) és egy bronzérmet (Rió: 100 m) is begyűjtött már.

A doppingellenes küzdelem terén új kihívásokkal kell szembenézniük a sportvilágnak. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint egyre több névtelen bejelentő levél érkezik hozzájuk, ami új jelenségnek számít. A Mathias Corvinus Collegium által szervezett "Irány Párizs! – Egy nap az olimpiáról" című konferencián elhangzott, hogy a doppingvétségen ért sportolókat sújtó büntetések túl szigorúak lehetnek. Borbély Zoltán sportjogász szerint a jogállami elvek nem érvényesülnek a sportjogban, és a versenyengedély azonnali felfüggesztése még jogerős döntés hiányában is végzetes lehet egy sportoló pályafutására.

A magyar sportolók felkészülésének módjai is változásokon mentek keresztül az elmúlt években. Fülöp Ákos sportpszichológus szerint a magyar olimpiai pontok számának csökkenése a nyugati országok sporttudományi módszereinek felzárkózásával magyarázható, de Tokióban már ismét több pontot szereztek a magyarok, ami a hazai versenyzők felkészülési módszereinek javulását tükrözi.

A budapesti olimpia lehetősége is terítékre került a konferencián. András Krisztina, az Óbudai Egyetem docense szerint a rendezés csak akkor valósítható meg, ha a nemzeti olimpiai bizottság, a kormány és Budapest vezetése közös szándékkal áll hozzá, és a gazdasági növekedés, valamint a társadalmi egyetértés is adott.